Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Εκλογή νέου προέδρου στις 7 Νοεμβρίου

Διαδικασίες εξπρές για το συνέδριο στις 7 Νοεμβρίου αποφάσισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής απαντώντας έτσι αρνητικά σε όσους ζητούσαν αλλαγή του καταστατικού και ανοιχτό συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού με τη συμμετοχή της βάσης.

Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε στα γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο Β. Μεϊμαράκης συζήτησε με τον Κ. Καραμανλή τα διαδικαστικά του Εκτάκτου Συνεδρίου της ΝΔ που αποφασίστηκε να γίνει στις 7 Νοεμβρίου.

Ο πρώην υπουργός πρότεινε η εκλογή νέου αρχηγού να γίνει από συνέδριο, τα μέλη του οποίου θα αναδειχθούν από την κομματική βάση της ΝΔ. Δηλαδή, το συνέδριο να μην έχει την ίδια σύνθεση με εκείνο του 2007. Ωστόσο, η απάντηση που πήρε είναι πως μια τέτοια διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.

Πάντως, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το απόγευμα της Τετάρτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι αυτός υποψήφιος.

Ο Δημήτρης Αβαρμόπουλος δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα της διαδοχής στη ΝΔ. Η ερώτηση αφορούσε για το αν πρέπει η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ να γίνει από τη βάση. Ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι η ερώτηση είναι επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς, όπως είπε, είναι ζήτημα δημοκρατίας η συμμετοχή: «Πρέπει να στηθούν κάλπες σε ολόκληρη την Ελλάδα , ώστε όλοι οι ψηφοφόροι της ΝΔ να αναδείξουν τον αρχηγό του κόμματος», σημείωσε. Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το αν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ απάντησε λέγοντας «αυτά στην ώρα τους».

Στο μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς ρωτήθηκε επίμονα από τους δημοσιογράφους, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε θέματα διαδοχολογίας. Δήλωσε ότι «η παράταξη της ΝΔ διαθέτει και ιδέες και δύναμη και ανθρώπους για να την πάνε και πάλι ψηλά».

Ανοιχτό είναι ακόμα το ενδεχόμενο ποιός θα είναι ο Πρόεδρος της επιτροπής του συνεδρίου. Δήλωση για το θέμα έκανε έξω από την Ρηγίλλης ο πρώην βουλευτής Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος πρότεινε για τη θέση τον πρώην υπουργό Γιάννη Βαρβιτσιώτη, λέγοντας ότι το δικαιούται, με βάση την ιστορία του αλλά και την ουδέτερη στάση του. Σήμερα, πάντως, συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ στη Ρηγίλλης είχε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, για τον οποίο υπάρχουν εισηγήσεις να αναλάβει την προεδρία του Συνεδρίου.

Με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Κώστα Καραμανλή η Επιτροπή Συνεδρίου αποτελείται από τον Δ. Σιούφα σε ρόλο προέδρου, ενώ μέλη της Επιτροπής θα είναι ο κ. Ζαγορίτης, η κα Γιαννάκου, ο κ. Μεϊμαράκης, η κα Μπακογιάννη, η κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. Πολύδωρας, ο κ. Τραγάκης, ο κ. Κοντός, ο κ. Κωστούλας, ο κ. Μανιάτης, ο κ. Πανοζάχος, η κα Πατριανάκου, ο κ. Τσίφτης, ο κ. Παπανικολάου και ο κ. Δασκαλάκης.