Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στη ΝΔ

Αποφασιστικές είναι οι εσωκομματικές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη στη Νέα Δημοκρατία, καθώς από τις 6 το απόγευμα συνεδριάζει η Οργανωτική Επιτροπή Εκτάκτου Συνεδρίου με αντικείμενο τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος.

Παρόντες στη συνεδρίαση της Επιτροπής, από τους φερόμενους ως «μνηστήρες» της αρχηγίας της ΝΔ, ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Οι τέσσερις, κατέθεσαν τις προτάσεις τους στην Επιτροπή και έπειτα αποχώρησαν.

Τα μέλη της Επιτροπής συνεδριάζουν πλέον για να λάβουν την απόφαση για τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Όλοι οι υποψήφιοι φαίνεται ότι συμφωνούν με την εκλογή προέδρου από τη βάση. Ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει διήμερο συνέδριο και εκλογή από τη βάση μέσα σε τρεις εβδομάδες, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της ζητά εκλογή του αρχηγού από το συνέδριο, αλλά με δέσμευσή του για νέες κάλπες εντός τριών μηνών. Ζήτησε επίσης να συγκληθεί άμεσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για να εκλεγεί νέος γραμματέας.

Οι αναταράξεις ωστόσο συνεχίζονται με τον Ευ. Μεϊμαράκη να αμφισβητεί το ρόλο της Επιτροπής Συνεδρίου, χαρακτηρίζοντας την διορισμένη. Παράλληλα, ζητά την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, για να εκλέξει γραμματέα.

Το Σάββατο, συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή είχαν η Ντ. Μπακογιάννη και ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος ζήτησε το έκτακτο συνέδριο να μην εκλέξει αρχηγό, αλλά να αλλάξει το καταστατικό και μέσα σε 3 εβδομάδες να στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα, για εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος.

Επίσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης νωρίτερα διαδοχικές συναντήσεις με την κα Μπακογιάννη και τον κ. Σαμαρά, ενώ νωρίς το απόγευμα συναντήθηκε και με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Την ίδια ώρα πάντως, η Ντόρα Μπακογιάννη προηγείται ως καταλληλότερη για αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Focus, που δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα Real News. Η κα Μπακογιάννη συγκεντρώνει την προτίμηση του 30% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων της ΝΔ, έναντι του 15,7% που συγκεντρώνει ο Αντώνης Σαμαράς. Ακολουθούν, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 14,7%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 14,1% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 9,7%.

Σε άλλη δημοσκόπηση, αυτή της Public Issue για την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», το 49% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει μεγάλη ευθύνη για την εκλογική ήττα, ενώ 7 στους 10 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας έχουν θετική εντύπωση από τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.