Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Η ΚΟΥΡΣΑ της διαδοχής στη ΝΔ ξεκίνησε ως αγώνας ταχύτητας

Αρχισε την ημέρα των εκλογών και φάνηκε ότι ο νικητής θα είχε να διανύσει μια χρονική απόσταση μόλις τεσσάρων εβδομάδων. Στις δύο πρώτες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας των δελφίνων όμως όλα τα δεδομέναάλλαξαν και η μάχη των δελφίνων μετετράπη από κούρσα διαδοχής σε αγώνα αντοχής! Εχουν περάσει ήδη δεκαπέντε ημέρες από τότε που ο κ. Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος, αλλά για να εγκαταλείψει τη Ρηγίλλης θα πρέπει να περιμένει άλλες επτά εβδομάδες!

Για τα δεδομένα της ΝΔ, τα στελέχη της οποίας «στήνουν καβγά στο δευτερόλεπτο», ο χρόνος είναι υπεραρκετός για να βαθύνει το χάσμα μεταξύ των υποψηφίων και για να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των υποστηρικτών τους, που έχουν ήδη αρχίσει να ανταλλάσσουν τα πρώτα πυρά. «Μέσα σε επτά εβδομάδες προλαβαίνουμε να γίνουμε μαλλιά- κουβάρια» παρατηρούν οι παλαιότεροι στη Ρηγίλλης, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για το τι θα ακολουθήσει.

Επειτα από διαβουλεύσεις δεκαπέντε ημερών έχει συμφωνηθεί ότι ο νέος αρχηγός θα εκλεγεί στις 6 ή στις 13 Δεκεμβρίου. Στην εκλογή θα συμμετάσχουν τελικώς όλα τα μέλη του κόμματος, σε μια διαδικασία που μοιάζει πολύ με εκείνη που εφήρμοσε το ΠαΣοΚ πριν από δύο χρόνια. Δημοσίως υπέρ της ανοιχτής εκλογής έχουν ταχθεί οι πάντες στη ΝΔ, αλλά στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις.

«Μεταφέρουμε τον διχασμό μας στη βάση και τους ωθούμε να διαλέξουν στρατόπεδο» προειδοποιεί ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης , ενώ ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος αφήνει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα αν, όπως χαρακτηριστικά λέει, «σταματήσει το τάβλι και αρχίσει το σκάκι στη ΝΔ». Και οι δύο ακονίζουν τα μαχαίρια τους για το συνέδριο που θα συνέλθει στις 7 Νοεμβρίου και αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα χαριστούν σε κανέναν από αυτούς που συμμετείχαν στη διαμόρφωση του πλαισίου.

Επιφυλάξεις φαίνεται ότι εκφράζει στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου για την αρτιότητα της διαδικασίας και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία όμως δηλώνει ταυτόχρονα πως η ίδια δεν έχει κανένα πρόβλημα με την εκλογή από τη βάση και θεωρεί ότι μέσω αυτής θα ενισχύσει την εκλογική της ισχύ. Οι τέσσερις υποψήφιοι συμφώνησαν το μεσημέρι της Παρασκευής με τη διαδικασία που πρότεινε ο κ Δ. Σιούφας και από σήμερα ρίχνονται στη μάχη της ψηφοθηρίας που θα διεξαχθεί σε τρία επίπεδα. Με εμφανίσεις στα ΜΜΕ και ιδίως στην τηλεόραση, με περιοδείες στην περιφέρεια για να ενισχύσουν το ηγετικό προφίλ τους και με στρατολόγηση βουλευτών και κομματικών στελεχών, συγκροτώντας κομματικούς στρατούς, στους οποίους όμως συνιστούν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Στο πλαίσιο της προβολής των θέσεών τους, η κυρία Μπακογιάννη και οι κκ. Αβραμόπουλος και Σαμαράς έχουν ήδη επιλέξει τα στελέχη τους που θα αναλάβουν τις τηλεοπτικές μάχες στα ΜΜΕ, αλλά και την «αποδόμηση» των αντιπάλων τους, υπενθυμίζοντας τα αδύνατα σημεία τους και τις πιθανές γκάφες τους.

Παρά το γεγονός ότι όλοι τονίζουν πως θα πρέπει να αποφευχθούν τα φαινόμενα της αντιπαράθεσης που παρατηρήθηκαν μεταξύ «παπανδρεϊκών» και «βενιζελικών» το 2007, κορυφαία στελέχη της ΝΔ εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τα ίδια φαινόμενα θα επαναληφθούν και στη ΝΔ και ενδεχομένως με ακόμη πιο ακραίο τρόπο. Αλλωστε κάποια δείγματα γραφής έδωσαν ήδη ορισμένοι από αυτούς, εξαπολύοντας ξαφνικές επιθέσεις σε υποψηφίους.