Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Το αστυνομικό δελτίο των… εκλογών

Ημέρα έντασης η Κυριακή των εκλογών και τα ευτράπελα δεν έλειψαν, ενώ δυστυχώς είχαμε κι ένα θάνατο στο νομό Ηλείας κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών της Κυριακής.

Πρόκειται για έναν 59χρονο, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει αυτοσχέδια κατασκευή με δυναμίτιδα στους πανηγυρισμούς για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο μηχανισμός εξερράγη, εκλήθη ασθενοφόρο μετά την έκρηξη για τη διακομιδή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, ωστόσο ο άτυχος άνδρας κατέληξε κατά τη μεταφορά του εκεί.

Στα πιο τρανταχτά περιστατικά, συγκαταλέγεται η περίπτωση 47χρονου στην Αιτωλοακαρνανία, ο οποίος, αφού έριξε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, μετάνιωσε για την ψήφο του και ζήτησε με επιτακτικό μάλλον τρόπο από το δικαστικό αντιπρόσωπο να… ανοίξει την κάλπη για να πάρει πίσω το φάκελο. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν γινόταν, ωστόσο ο 47χρονος δεν πειθόταν με τίποτα. Έτσι, ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής αναγκάστηκε να καλέσει τα αστυνομικά όργανα του εκλογικού τμήματος, τα οποία και τον συνέλαβαν.

Στον Προυσσό Ευρυτανίας, η εκλογική διαδικασία καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω αργοπορημένης άφιξης της δικαστικής αντιπροσώπου. Η ίδια δεν έφερε ευθύνη για την καθυστέρηση αυτή, αφού ο δρόμος προς το εκλογικό τμήμα είχε υποστεί καθίζηση από την κακοκαιρία και για τη μετάβασή της στις υποχρεώσεις της χρειάστηκε να επιστρατευτεί περιπολικό της Αστυνομίας.

Ένα άνδρας και μία γυναίκα κρατούνται από το βράδυ της Κυριακής στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλάστρας. Οι δύο ήταν εκλογικοί αντιπρόσωποι κομμάτων στο 440ό εκλογικό τμήμα Ανατολικού Θεσσαλονίκης και συνελήφθησαν, όταν η δικαστική αντιπρόσωπος του τμήματος τους εντόπισε να προσπαθούν να προσθέσουν σταυρούς σε ψηφοδέλτια κατά την καταμέτρησή τους. Για την υπόθεση αυτή προανάκριση διενεργεί η δικαστική αντιπρόσωπος έπειτα από εντολή του εισαγγελέα εκλογικής νομοθεσίας σε εφαρμογή του εκλογικού νόμου.