Το κρίσιμο ζήτημα όμως για την επαύριον των εκλογών θα είναι η διοικητική αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα. Ολα δείχνουν ότι κυβέρνηση τη Δευτέρα θα σχηματίσει το ΠαΣοΚ και ο πρόεδρός του κ. Γ. Παπανδρέου έχει ήδη ανακοινώσει πλήθος διοικητικών αλλαγών. Με τις αλλαγές αυτές ο κ. Παπανδρέου θέτει ο ίδιος πολύ υψηλά τον πήχη για την κυβέρνησή του. Και πολύ καλά κάνει. Διότι το παιχνίδι της οικονομίας παίζεται καθαρά στη δημόσια διοίκηση και πολύ λιγότερο στο ποια ακριβώς οικονομική πολιτική θα ακολουθηθεί.
Η αιτία της κατάντιας της ελληνικής οικονομίας είναι διοικητική. Οταν υπάρχουν 31 δισ. ευρώ ανείσπρακτοι φόροι, όταν ο προϋπολογισμός πέφτει πάντοτε έξω διότι η σπατάλη διαρκώς αυξάνεται, όταν είναι αδύνατον λόγω διατάξεων να τιμωρηθεί ένας επίορκος δημόσιος υπάλληλος, όταν οι υπουργοί προστατεύονται με νύχια και με δόντια ακόμη και όταν προφανέστατα παρανομούν, όταν οι λαθρέμποροι, οι νονοί της νύχτας και οι έμποροι ναρκωτικών κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας και η αστυνομία τους χαιρετά με σεβασμό, δεν χρειάζεται να σκεφτούμε και πολύ πού κρύβεται η αιτία της κακοδαιμονίας μας:
Στη μη τήρηση των νόμων η οποία με τη σειρά της οφείλεται στο ότι η δημόσια διοίκηση δεν λειτουργεί σε κανένα επίπεδο. Και αυτό είναι που πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Το ζητούμενο από τον κ. Παπανδρέου λοιπόν δεν είναι απλώς να σώσει την οικονομία που κινδυνεύει με πτώχευση τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά να αναδιοργανώσει το διαλυμένο κράτος. Αν δεν το κάνει αυτό, ούτε την οικονομία θα σώσει ούτε ο ίδιος θα επιβιώσει πολιτικά. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα επανιδρύσει το κράτος, αλλά δεν τόλμησε- κατά τη γνώμη μου δεν του πέρασε καν από το μυαλό- να τα βάλει με τους ισχυρούς και διεφθαρμένους φεουδάρχες του κόμματός του. Ο κ. Παπανδρέου καλείται σήμερα να τολμήσει. Οπως καθάρισε το κόμμα του, πρέπει να καθαρίσει και τον στάβλο του Αυγεία που λέγεται δημόσια διοίκηση.
Οι δυνατότητες υπάρχουν. Υπάρχει η τεχνολογία ώστε το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι φοροφυγάδες, η Αστυνομία να εντοπίζει τους παρανόμους, τα υπουργεία να εντοπίζουν όλες τις εστίες σπατάλης και διαφθοράς. Και η τεχνολογία υπάρχει και η νομοθεσία. Το ζήτημα είναι να υπάρχει βούληση και ικανότητα. Η επιλογή λοιπόν των ανθρώπων που θα κληθούν να εφαρμόσουν τις αλλαγές που ευαγγελίζεται ο κ. Παπανδρέου έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχία του