Από τη βάση και μόνον από τα μέλη θα εκλεγεί τελικά ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποφάσισαν ομόφωνα και δια βοής τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Προηγήθηκε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων με την Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, στην οποία αποφασίστηκε ότι έχουν δικαίωμα ψήφου τα μέλη, οι οπαδοί και οι προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία που θα εγγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Mε την ομιλία του Κώστα Καραμανλή άρχισε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. η οποία θα αποφασίσει για τις αλλαγές που αφορούν στην εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος.
«Έχουμε χρέος να αναδείξουμε τα κοινά σημεία που μας ενώνουν, όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είναι θεματοφύλακες της ενότητας», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
«Δέσμευσή μας είναι να προχωρήσουμε όλοι μαζί και για τη Ν.Δ. και για την κοινωνία. Δέσμευσή μου και όλων μας είναι να στηρίξουμε το νέο πρόεδρο από την πρώτη στιγμή» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία οφείλει να πολιτεύεται σύμφωνα με το συμφέρον του τόπου και να είναι αντίθετη στο λαϊκισμό από όπου και αν προέρχεται.
Ο κ. Καραμανλής, μάλιστα, προχώρησε και σε νέα παρέμβαση μετά την ομιλία του, αφού ζήτησε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες. Επέμεινε στην άποψη για εκλογή του νέου αρχηγού από τα μέλη, απορρίπτοντας στην ουσία την πρόταση Αβραμόπουλου.
«Η πολιτική ανάγκη πιέζει. Το θέμα είναι να έχει η παράταξη ηγεσία. Χωρίς αρχηγό η παράταξη δεν προχωράει, μπορεί και πρέπει να γίνει συνέδριο από τη νέα ηγεσία. Πρέπει να στηρίξουμε το νέο αρχηγό και όποιος δεν το κάνει, θα έχει να κάνει μαζί μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.
«Να ψηφίσουν τα μέλη αλλά και πολίτες, μιας ευρύτερης πλειοψηφίας που δεν είναι μέλη άλλου κόμματος είναι η απάντηση στους ψηφοφόρους μας που απογοητεύτηκαν αλλά δεν άλλαξαν ιδεολογία» επεσήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Το κόμμα πρέπει να πει όχι στην εσωστρέφεια γιατί κινδυνεύει να διολισθήσει σε πρακτικές που το οδήγησαν στη μεγάλη εκλογική ήττα. Πρέπει να πούμε όχι στις βαρονίες, τους αποκλεισμούς και τα προνόμια», τόνισε.
«Χάσαμε τις εκλογές αλλά δεν διαλυθήκαμε. Αφήνουμε σημαντικό κυβερνητικό έργο. Χάσαμε τις εκλογές, δεν επιτρέπεται να χάσουμε μια γενιά. Θα βγούμε ενωμένοι από αυτή τη διαδικασία», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν παίζω τις κουμπάρες με τις διαδικασίες» είπε η κα Μπακογιάννη και πρότεινε να ψηφίσουν όσοι θέλουν να γίνουν μέλη μέχρι την τελευταία στιγμή. «Έχουμε κουράσει με τη συζήτηση για τα διαδικαστικά» επεσήμανε και ζήτησε να παραταθεί το συνέδριο για ακόμη μια ημέρα, ώστε «να συζητήσουμε πολιτικά», όπως είπε.
«Ευκρινές μήνυμα, ειλικρινή πρόταση, άλμα εμπιστοσύνης χρειάζεται ο ψηφοφόρος μας σήμερα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Δεσμεύομαι σε ότι έχω υπογράψει, αλλά ότι αποφασίσουμε θα πρέπει να γίνει σήμερα γιατί έχουμε κουράσει. Η ανάκαμψη της παράταξης περνά μέσα από τη διεύρυνση. Η ΝΔ πρέπει να παίξει ρόλο ηγετικό, πρωτοπορίας με λόγο νικηφόρο», είπε.
«Έκλαψα για τον Κώστα Καραμανλή. Περίμενα να σφίξει τα δόντια και να πει συνεχίζω μαζί σας» είπε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. «Καλά τα μεγάλα λόγια, αλλά γιατί δεν τα εφαρμόσατε ως κυβέρνηση; Ο κ. Καραμανλής έφταιγε;» ρώτησε απευθυνόμενος στους συνυποψηφίους του. «Να κάνουμε την ανατροπή, να αφήσουμε τις σκοπιμότητες. Πολλές φορές οι φίλοι είναι καλύτεροι από τα αδέλφια» είπε ο κ. Ψωμιάδης και τάχθηκε υπέρ της πρότασης Αβραμόπουλου να ψηφίσουν και οι φίλοι του κόμματος.
Δυναμική ήταν η παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έκανε λόγο για Λουδοβίκειες συμπεριφορές με συνεδριάσεις μόνο των τεσσάρων υποψηφίων. Επιτέθηκε δε κατά του Δημήτρη Σιούφα, αλλά και κατά του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν είπε «προδώστε την παράταξη ή ρίξτε την κυβέρνηση». Κύκλοι του Αντώνη Σαμαρά απάντησαν ωστόσο ότι είναι ενωτικός και ότι δεν θα υποκύψει στη λογική των ύβρεων.