Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Η πρόσκληση για συμπόρευση

Η ΝΙΚΗ, και μάλιστα με διαφορά-ρεκόρ, δημιουργεί για το ΠΑΣΟΚ νέα δεδομένα.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι θα μπορεί να ξετυλίγει χωρίς αναστολές, συμβιβασμούς και παλινωδίες το σχέδιό του για την ανάκαμψη, κατ΄ αρχάς, της οικονομίας αλλά και τη δρομολόγηση, με παράλληλες διαδικασίες, μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής για τον τόπο.

Βεβαίως, το ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη βούλα του εκλογικού σώματος στο πρόγραμμά της δεν σημαίνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν επίγνωση πως για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές τις οποίες χρειάζεται ο τόπος απαιτούνται, από την πρώτη κιόλας στιγμή, ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες και σε πολιτικό επίπεδο. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει και ο ίδιος να δημιουργήσει ευκαιρίες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και να «εκμεταλλευθεί», ανταποκρινόμενος θετικά και δημιουργικά, τα όποια ανοίγματα γίνονται από την προοδευτική πλευρά του πολιτικού φάσματος. Και αυτό όχι μόνο για να ενισχύσει την ανάγκη μιας σταθερής κυβέρνησης, αλλά και για να ανανεώσει τη δεδομένη- και καταγεγραμμένη- πρόθεση του κόμματός του για συνεργασία με τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.

Τα προβλήματα της χώρας είναι πολύ μεγάλα και ιδιαίτερα οξυμμένα. Η κοινωνία- στις διάφορες εκφάνσεις της, με πρώτη και προεξάρχουσα αυτήν του εκλογικού σώματοςαναγνώρισε το εύρος τους μαυρίζοντας την απερχόμενη κυβέρνηση, την οποία θεώρησε υπεύθυνη γι΄ αυτά.

Είναι φανερό ότι η δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων, στο πλαίσιο φυσικά των δεδομένων προγραμματικών δεσμεύσεων, μπορεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο στη μεγάλη προσπάθεια που χρειάζεται ο τόπος από σήμερα. Χθες τη νύχτα με το μήνυμά του από το Ζάππειο ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ένα ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με την πρόσκληση που απηύθυνε για συμπόρευση.