Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Με διαφορετικές ιδεολογικές πλατφόρμες, αλλά και «στρατηγική δεύτερου γύρου» είναι ήδη στην αφετηρία οι μονομάχοι Ν.Δ.

Δυναμικά στη μάχη του σταυρού μπαίνουν από σήμερα οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία της Ν.Δ., μετά την απόφαση για εκλογή από τα οργανωμένα μέλη του κόμματος, η οποία διαφοροποιεί τα αρχικά δεδομένα και οδηγεί τα επιτελεία σε ανασχεδιασμό των στρατηγικών και τακτικών τους κινήσεων.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς επέλεξε να ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητά του ακριβώς στην εκπνοή της προθεσμίας χθες το βράδυ και με καθαρό ιδεολογικό στίγμα, ενώ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη προχώρησε σε μια κίνηση πυγμής, δίνοντας στη δημοσιότητα μακροσκελή κατάλογο με τις υπογραφές χιλίων μη κοινοβουλευτικών μελών του έκτακτου συνεδρίου, τα οποία στηρίζουν την υποψηφιότητά της.

Πρόκειται για εκπροσώπους εργαζομένων, αγροτών και εμπορικών συλλόγων (186), γυναικείων οργανώσεων (94), επιστημονικών φορέων (δικηγορικοί, ιατρικοί, φαρμακευτικοί σύλλογοι, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ) (32), εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ (132), μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και πολιτικά στελέχη (198), εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (131) και εκπροσώπους κομματικών οργανώσεων (227). «Θα κατέβω χωρίς μηχανισμούς, γιατί οι μηχανισμοί είναι βαρίδια και στο τέλος σε βουλιάζουν», σχολίασε από την πλευρά του ο Δημ. Αβραμόπουλος σε συζήτηση με δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συνεδρίου Δημ. Σιούφας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον απερχόμενο πρόεδρο Κ. Καραμανλή, προκειμένου να του ανακοινώσει τη συμφωνία των τεσσάρων για εκλογή από τη βάση - η οποία είχε τεθεί ως προϋπόθεση για την παραμονή του μέχρι την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Κατόπιν αυτού, ο κ. Καραμανλής θα δρομολογήσει την αλλαγή του Καταστατικού, στην κατεύθυνση της εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση.

Πέραν των διαδικαστικών για τις οποίες η συζήτηση θα συνεχιστεί, οι υποψήφιοι εκπονούν και τη στρατηγική του δεύτερου γύρου, η οποία περιλαμβάνει πολλά σενάρια επί χάρτου. Επί του παρόντος, επιστρατεύεται ο υπαινικτικός λόγος και το χιούμορ. Θεωρείται, ωστόσο, δεδομένο ότι στην αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή, όλες οι κινήσεις θα λαμβάνουν υπ' όψιν και τις συμμαχίες του δεύτερου γύρου. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ορισμένοι επιχείρησαν χθες να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν το χθεσινό ενσταντανέ μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Δημ. Αβραμόπουλου στους διαδρόμους της Βουλής. Αφού χαιρετήθηκαν και ασπάστηκαν ο ένας τον άλλον, ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε: «Αυτή είναι μια απόδειξη πολιτικού πολιτισμού...», «Πολιτισμένοι άνθρωποι είμαστε» ανταπάντησε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Σας αφήνω τώρα, πάω να μαζέψω κανέναν σταυρό». «Αν σου περισσέψει τίποτα, στείλε κανέναν και σε μένα. Λες να καθιερώσουμε τη δισταυρία;» διερωτήθη με χαμόγελο ο κ. Αβραμόπουλος την ώρα που η κ. Μπακογιάννη απομακρυνόταν για να πέσει πάνω στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη. «Εγώ απέχω γιατί δεν θέλω να σας ενοχλώ», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Εσύ Γιώργο δεν είσαι στο δικό μας κόμμα», απάντησε κοφτά η κ. Μπακογιάννη.

Λίγο αργότερα, ο κ. Αβραμόπουλος είχε τετ α τετ με τον Ευ.. Μεϊμαράκη, στον οποίον ο πρώην υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι έχει δίκιο όταν επιμένει ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να περάσουν από την Κεντρική Επιτροπή.

Μέχρι και χθες, ο κ. Μεϊμαράκης, όπως και ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, δεν απέκλειαν να μεταβάλουν την αρχική τους απόφαση να μην λάβουν μέρος σε μία εκλογή από κλειστή διαδικασία και να καταθέσουν υποψηφιότητα μόλις αλλάξει η διαδικασία. Θεωρείται, ωστόσο, μάλλον απίθανο να συμμετάσχουν στην κούρσα της διαδοχής. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, άλλωστε, προκρίνει την ανάγκη η εκλογή να γίνει από την κοινωνία, χωρίς περιχαρακώσεις στην οργανωμένη βάση, κάτι που δεν πρόκειται να υιοθετηθεί. Στην εκπνοή της προθεσμίας κατατέθηκαν χθες τρεις ακόμη υποψηφιότητες από την κ. Τζίνα Ρούπακα (απερρίφθη για τυπικούς λόγους) και τους Ν. Τσούρα, Σπ. Μαστοροδήμο.