Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Εκλογή από τη βάση θέλει ο Αβραμόπουλος

Ο Δ. Αβραμόπουλος είχε φροντίσει να τοποθετηθεί εγκαίρως για τον τρόπο διαδοχής στη Ν.Δ.: Εδώ κι ένα χρόνο περίπου σε μεγάλη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» είχε προτείνει η εκλογή να γίνεται με ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος. Τώρα καλεί τους αντιπάλους του να τοποθετηθούν πάνω σε αυτή του τη θέση.

* Οι διαδικασίες που δρομολογήθηκαν και ο στενός χρονικός ορίζοντας μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, λειτουργούν ασφυκτικά για τον πρώην υπουργό. Ετσι, μετά την πρόταση για εκλογή προέδρου με ανοιχτές διαδικασίες, σχεδιάζει να ρίξει στο τραπέζι άλλη μία πρόταση που θα προκαλέσει συζήτηση: Να επανιδρυθεί η Ν.Δ. είτε μέσα από το έκτακτο συνέδριο (που τότε όμως πρέπει να πάρει διαφορετικό χαρακτήρα) είτε με νέο τακτικό συνέδριο το 2010.

**Στο πολιτικό γραφείο του, στη λεωφόρο Β. Κωνσταντίνου, η δυσφορία για τις τελευταίες αποφάσεις του Κ. Καραμανλή δεν κρύβεται. «Με τις διαδικασίες εξπρές, το πολιτικό πρόβλημα της Ν.Δ. δεν λύνεται αλλά μετακυλίεται», είναι το συμπέρασμά τους. Και το πολιτικό πρόβλημα συνοψίζεται στις συντριπτικές απώλειες που είχε η Ν.Δ. και μετρώνται σε πάνω από ένα εκατ. ψήφους από το 2004 μέχρι το 2009.

**Τρία είναι τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν, σύμφωνα με την πολιτική ανάλυση του Δ. Αβραμόπουλου:

* Γιατί έχασε η Ν.Δ. σε τέτοια έκταση.

* Ποια είναι τα αρνητικά της στοιχεία.

* Τι κόμμα πρέπει να γίνει η Ν.Δ.

Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο αστικό κόμμα κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών κεντροδεξιών.

Επαφές με βουλευτές

Από τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. ο Δ. Αβραμόπουλος έχει ήδη μιλήσει με τους μισούς βουλευτές. Αυτή την ώρα, πάντως, όλες οι συνομιλίες χαρακτηρίζονται διερευνητικές. Το επιτελείο του συγκροτούν ο Αρ. Καλογερόπουλος και ο Ντ. Κόκκινος, ο Χ. Παυλίδης και η Λένα Πατουχέα και στελέχη του κομματικού μηχανισμού, όπως ο αναπληρωτής γραμματέας των οργανώσεων περιφέρειας Δ. Μπαζίγος, συνδικαλιστές και μέλη της ΟΝΝΕΔ.

**Στους τακτικούς συνομιλητές του Δ. Αβραμόπουλου συγκαταλέγονται και οι βουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κ. Τσιάρας, Μ. Χαλκίδης, οι πρώην βουλευτές Ηλ. Φωτιάδης και Γ. Κασσαπίδης κ.ά.

**Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά του έκτακτου συνεδρίου, δεν αποκλείεται να θέσει θέμα με την εκκαθάριση του καταλόγου των εκλεκτόρων. Σε κάθε περίπτωση πάντως τις επόμενες ημέρες θα κυριαρχεί το πολιτικό ζήτημα, εάν δηλαδή το σώμα του 2007 είναι η καλύτερη επιλογή για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού της Ν.Δ.

**Ως τελευταία γραμμή άμυνας στην περίπτωση που η πρόταση για ανοιχτό συνέδριο και εκλογή προέδρου από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. δεν περάσει, οι συνεργάτες του Δ. Αβραμόπουλου τού εισηγούνται να προτείνει την εκλογή νέου εκλεκτορικού σώματος από την οργανωμένη βάση, δηλαδή από τις 250.000 εγγεγραμμένα μέλη. Και αυτή η πρόταση πάντως θα συναντήσει δυσκολίες, καθώς στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι τα ενεργά μέλη είναι πολύ λιγότερα.

**Τι θα γίνει αν δεν αλλάξουν οι όροι του συνεδρίου; Η απάντηση είναι πως η ένταση θα συνεχιστεί. Πότε θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του ο Δ. Αβραμόπουλος; Θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις και των άλλων υποψηφίων και κυρίως από την πορεία προς το συνέδριο.