Υπέρ της εκλογής Προέδρου και από τους φίλους της ΝΔ τάχθηκε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στην ΚΕ του κόμματος. «Από τη στιγμή που δεν πήγαμε με το καταστατικό, ας αφήσουμε όσους υιοθετούν τις αρχές και τις αξίες να έχουν λόγο», ανέφερε.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος υποστήριξε πως έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή της βάσης στις αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος.
«Μετά τη μεγάλη ιστορική ήττα θα έπρεπε να τοποθετηθούμε στο δίλλημα: Ή να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας ή να τολμήσουμε με γενναιότητα να δούμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην ήττα και τις πολιτικές που χρειάζονται για να βγούμε μπροστά», υπογράμμισε.
«Επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο της διαδικασίας που δεν επιτρέπει την πολιτική κουβέντα», πρόσθεσε.
Σημείωσε ακόμη ότι δύο φορές στήριξε δύσκολες αποφάσεις. «Πρώτον, την απόφαση των πρόωρων εκλογών και το βράδυ της ήττας την απόφαση του Κώστα Καραμανλή».
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης, ενώ παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη. «Κάναμε σημαντικότατο έργο. Καναμε και λάθη και παραλείψεις. Οι ίδιος ο Κώστας Καραμανλής έκανε τη δική του αυτοκριτική. Δεν δείξαμε τόλμη στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Δεν συνειδητοποιήσαμε ότι η κοινωνία ήταν μπροστά από εμάς. Εγκλωβιστήκαμε σε διαχειριστικη πολιτική. Και δεν τολμήσαμε να κάνουμε πολιτικη κουβέντα μετά», ανέφερε.
Εκτίμησε δε πως αν οι νέοι, αν οι πολίτες δεν επιστρέψουν πίσω η ΝΔ θα είναι για πάρα πολλά χρόνια καταδικασμένη στην αντιπολίτευση.
«Πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά. Να επαναπροσδιορίσουμε ιδεολογία και οργάνωση. Κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε στη διαχειριστική αντίληψη. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει δίλλημα αν θα υπάρξει κεντροδεξιά η κεντροαριστερά. Το δίλλημα ειναι αν θα πάμε μπροστά ή όχι», τόνισε.
Επεσήμανε δε πως «δεν υπάρχουν πια μαγικές λύσεις. Υπάρχουν μονο εφαρμόσιμες λύσεις. Πρεπει να γίνουμε ένα ανοιχτό κόμμα. Να ξαναδούμε τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή μας. Να γίνουμε αποτελεσματικοί όσον αφορά την άσκηση της αντιπολιτευτικής μας λειτουργίας. Να τολμήσουμε να πάμε πιο μπροστά. Να συγκροτήσουμε σκιώδη κυβέρνηση. Να κάνουμε ουσιαστική αντιπολίτευση».
Καταλήγοντας ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για δύο λύσεις: «Είτε τακτικό συνέδριο όπου η βάση θα έπαιρνε ρόλο μέσω των προσυνεδριακών διαδικασιών ή να ανοιχτούμε στην κοινωνία. Οταν δεν λογαριάζεις το καταστατικό η μόνη νομιμοποιητική βάση που υπάρχει είναι η κοινωνία».