Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Δρομολογούνται - πολύ γρήγορα - εξελίξεις στη Ν.Δ.

Δραματικές εξελίξεις δρομολογούνται στη Νέα Δημοκρατία μετά τη διαφαινόμενη, έως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ήττα – συντριβή του κόμματος του Κώστα Καραμανλή. Μετά και την τελευταία επανεκτίμηση του exit poll γύρω στις 21:00, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει το αρνητικότερο στην ιστορία της ποσοστό, χαμηλότερο και από αυτό του 1981. Τότε η ΝΔ είχε καταφέρει να φθάσει το 35,8%. Σε αυτές τις εκλογές, το κόμμα της Κεντροδεξιάς παρουσιάζει ιστορικό χαμηλό, κάτω του 35%.

Η συντριβή αυτή από μόνη της καθιστά την παραμονή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος αδύνατη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός ενδεχομένως να υποβάλει την παραίτησή του ακόμη και κατά τη διάρκεια της σημερινής νύκτας. Είναι ακόμη άγνωστο αν θα είναι αυτός που θα δρομολογήσει τις εσωκομματικές διαδικασίες για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου. Είναι πολύ πιθανόν τη διεξαγωγή του συνεδρίου να την αναλάβει ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μεγαλοστελεχών και δελφίνων.

«Η εσωκομματική διαμάχη μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου θα μοιάζει με νηπιαγωγείο μπροστά σε όσα θα διαδραματιστούν στη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε γνωστό κυβερνητικό στέλεχος που πολιτεύεται στη Β. Αθηνών και ανήκει στον χώρο της Λαϊκής, λεγόμενης, Δεξιάς. Το κυβερνητικό αυτό στέλεχος γνωρίζει άριστα τους εσωτερικούς συσχετισμούς στη Ρηγίλλης και θεωρεί πως η μάχη για την εξουσία θα καταλήξει σε σφαγή και όχι απλά σε εσωκομματική σύγκρουση.

Ενόψει αυτής της διαφαινόμενης ρήξης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως επίσημοι δελφίνοι, και οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άρης Σπηλιωτόπουλος ως επιλαχόντες – αουτσάιντερ, με εσωκομματικό μπαλαντέρ τον Γιώργο Σουφλιά, παίρνουν θέσεις στο εσωκομματικό χρηματιστήριο, φροντίζοντας να διασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιρροή. Σε αυτό το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, θα υπάρξουν και ανίερες συμμαχίες και απίστευτες ακροβασίες όπου το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη θα αποτελέσει αναφορά. Στο πλαίσιο αυτό, από την πολιτική συμπεριφορά του Γιώργου Καρατζαφέρη θα εξαρτηθούν πολλές από τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για συγκάτοικους στην ίδια «πολυκατοικία» στην οποία υπάρχει μόνο μία θέση διαχειριστή αλλά και δύο – τρεις θέσεις βοηθών διαχειριστή.

Ήδη, στελέχη του κομματικού μηχανισμού από τη Βόρεια Ελλάδα σπεύδουν να στηρίξουν τον Κώστα Καραμανλή, ενώ άλλα στελέχη που στο παρελθόν αποτέλεσαν τους πυλώνες του καραμανλικού πυρήνα (βλέπε Τσιτουρίδη) ετοιμάζονται για τον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα είναι σαφώς αγριότερος από τον πρώτο, που έληξε με τη δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων της ΝΔ.

Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να διανύσει την «έρημο» μιας μακρόχρονης εσωστρέφειας μετά και τη δεύτερη σε εύρος μεγαλύτερη νίκη του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Αυτή η νέα πολιτική πραγματικότητα καθορίζει και τα περιθώρια ελιγμών της Κεντροδεξιάς, η οποία τελικά κατέρρευσε. Ο απολογισμός θα είναι τραγικός, γιατί η μεταστροφή της κοινωνίας συντελέστηκε εντός 12 μηνών και μόνο από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Σεπτέμβριο του 2009. Η ταχύτητα με την οποία κατέρρευσε η ΝΔ, αποτελεί και το μεγάλο ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν τα στελέχη που θα διεκδικήσουν την αρχηγία.