Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ευτράπελα στις εκλογές

"Δώσε μου πίσω το ψηφοδέλτιο!"

Ψηφοφόροι τα έκαναν γυαλιά-καρφιά επειδή ήθελαν να αλλάξουν την ψήφο τους, κάποιοι άλλοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στο… προαύλιο του εκλογικού τμήματος, δικαστικοί αντιπρόσωποι κοιμήθηκαν λιγάκι παραπάνω, ενώ εκλογικός αντιπρόσωπος κλείδωσε μέσα στο εκλογικό τμήμα την εφορευτική επιτροπή ως έκφραση διαμαρτυρίας! Από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, αλλά και μία ακραία περίπτωση που συνέβη στο 2ο εκλογικό τμήμα Αγρινίου, όπου ένας 47χρονος αφού πρώτα ψήφισε, στη συνέχεια ζητούσε από τον δικαστικό αντιπρόσωπο να ανοίξει την κάλπη και να του δώσει πίσω το ψηφοδέλτιό του! Οταν ο αντιπρόσωπος αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο, ο… αναποφάσιστος ψηφοφόρος άρχισε να κλοτσάει την κάλπη φωνάζοντας και βρίζοντας παράλληλα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί.


Τους κλείδωσε μέσα

- Στο Κιλκίς, στο 145ο εκλογικό τμήμα, ο εκλογικός αντιπρόσωπος του ΚΚΕ κλείδωσε μέσα σε εκλογικό τμήμα τη δικαστική αντιπρόσωπο και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και έφυγε. Με τον ακραίο αυτό τρόπο επιχείρησε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για κάτι που τον ενόχλησε. Ο λόγος παραμένει άγνωστος, ενώ ο ηλικιωμένος ταραξίας αφού τράπηκε πρώτα σε φυγή, στη συνέχεια παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα αναγνωρίζοντας ότι διέπραξε αδίκημα. Βέβαια, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να ξεκλειδώσει την αίθουσα και να συνεχιστεί η διαδικασία.

- Καθυστέρηση στη διαδικασία υπήρξε στο 103ο εκλογικό τμήμα της Ευρυτανίας, όπου η δικαστικός αντιπρόσωπος έφτασε με περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. καθώς η ίδια δεν μπορούσε να το προσεγγίσει, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

- Στην Καβάλα ένας 32χρονος συνελήφθη καθώς ενώ ήταν τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής, αρνήθηκε να παραστεί επ πικαλούμενος οικογενειακό πρόβλημα. Ωστόσο, ο νεαρός πήγε να ψηφίσει και όταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος του είπε να παραμείνει για να εκτελέσει το καθήκον του, εκείνος αρνήθηκε, με συνέπεια να συλληφθεί με εισαγγελική εντολή και τελικά να αφεθεί ελεύθερος, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

- Στη Δράμα μικρή ένταση προκλήθηκε σε μεγάλο εκλογικό τμήμα στο κέντρο της πόλης όταν ένας νεαρός άντρας μοίρασε ψηφοδέλτια συγκεκριμένου υποψήφιου. Υστερα από σύσταση όμως που του έγινε από τους αστυνομικούς και τις διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των κομμάτων, απομακρύνθηκε.


Πού ‘ν’ τα κλειδιά;

- Στο 332ο εκλογικό κέντρο του νομού Ηλείας ο απρόσεκτος... δικαστικός αντιπρόσωπος έχασε τα κλειδιά και κλείδωσε το σάκο με το εκλογικό υλικό στο αυτοκίνητό του. Χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να ανοίξει το αυτοκίνητο και να ελευθερωθούν τα ψηφοδέλτια ...

- Στο 67ο εκλογικό τμήμα Καρπενησίου τον δικαστικό αντιπρόσωπο αντί να τον ξυπνήσει το ξυπνητήρι τον ξύπνησε η αστυνομία, καθώς περιπολικό μετέβη στο σπίτι του χτυπώντας το κουδούνι, γιατί τον είχε πάρει ο ύπνος - ανέλαβε τα καθήκοντα του με καθυστέρηση.

- Το εκλογικό του δικαίωμα δεν κατάφερε να το ασκήσει κάτοικος Αθηνών που διατηρεί την οικογενειακή του μερίδα στο Σοφικό Κορινθίας. Ο ψηφοφόρος, που ταξίδεψε αυθημερόν Αθήνα - Κόρινθο, δεν πίστευε στα μάτια του όταν στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφιζε είχαν βάλει προσωρινά λουκέτο λόγω μεσημεριανής σιέστας... Αναστατωμένος τηλεφώνησε στη Νομαρχία Κορινθίας και με έκπληξή του πήρε την απάντηση: «Κάνε ένα τσιγαράκι και περίμενε μέχρι να ’ρθουμε να ανοίξουμε»... Φυσικά, ο εκνευρισμός του χτύπησε κόκκινο και αποχώρησε για την Αθήνα χωρίς να πλησιάσει την κάλπη...

Τα φόρτωσαν στον κόκορα δικαστικοί αντιπρόσωποι και μέλη εφορευτικών

Δεν έλειψαν και τα συνηθισμένα «μικροπροβλήματα» που παρουσιάζονται την τελευταία στιγμή λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης, αλλά και ο... ιός των εκλογών που χτυπά αιφνιδιαστικά και στο… παραπέντε κυρίως τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, αλλά ενίοτε και τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Η χθεσινή εκλογική διαδικασία εξελίχτηκε με προβλήματα, που αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως και εστιάστηκαν κυρίως σε απουσίες μελών εφορευτικών επιτροπών, τακτικών και αναπληρωματικών - λιγότερες όσον αφορά τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Από το πρωί χτες το Εφετείο της Αθήνας δεχόταν εκατοντάδες τηλεφωνήματα από δικαστικούς αντιπροσώπους, σύμφωνα με τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις εκλογικών τμημάτων ουδείς εκ των μελών των εφορευτικών επιτροπών είχε προσέλθει (τέσσερα είναι τα τακτικά και τέσσερα τα αναπληρωματικά μέλη).

Οι έφοροι από το Εφετείο συνιστούσαν στους δικαστικούς αντιπροσώπους να ξεκινήσουν τη διαδικασία μόνο με τον γραμματέα ή να παρακαλέσουν… όποιον εκλογέα -που πήγαινε εκεί να ψηφίσει- επιθυμούσε να τους βοηθήσει.

Σύμφωνα με τους εφόρους σε πέντε εκλογικά τμήματα των δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου, Ιλιον, Γέρακα και Οινόης χρειάστηκε να γίνουν αντικαταστάσεις δικαστικών αντιπροσώπων που πρόβαλαν προβλήματα υγείας. Αρχικά, υπήρξε στα τμήματα αυτά λίγη καθυστέρηση, ωστόσο οι κενές θέσεις αντικαταστάθηκαν σύντομα.

- Σε εκλογικό τμήμα του Ιλίου η κάλπη άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς η δικαστική αντιπρόσωπος (που πρόβαλε χτες πρόβλημα υγείας) φεύγοντας το Σάββατο είχε… πάρει μαζί της το σάκο με το εκλογικό υλικό και έτσι έπρεπε μετά από αυτό να βρεθεί την τελευταία στιγμή ένας νέος σάκος για να δοθεί στον αντικαταστάτη της. Το εμπόδιο ρυθμίστηκε και οι εκλογείς ψ ήφισαν με λίγη καθυστέρηση. Η διαδικασία εξελίχτηκε ομαλά.

Παράτυπη, αλλά συγκινητική η ψηφοφορία για 82χρονο

Σε εκλογικό τμήμα της Καλλιθέας ένας 82χρονος προσήλθε υποβασταζόμενος από το μπαστουνάκι του για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Στο προαύλιο του σχολείου οι αστυνομικοί τον ενημέρωσαν ότι το τμήμα όπου ψηφίζει είναι στο δεύτερο όροφο. Ο ηλικιωμένος αποφάσισε να αποχωρήσει γιατί δεν μπορούσε να ανέβει τα σκαλιά. Ομως, η δικαστική αντιπρόσωπος του τμήματός του κατέβηκε στο προαύλιο, έδωσε τα ψηφοδέλτια και το φάκελο στον ηλικιωμένο, ο οποίος κάθισε στη σκιά και παρουσία του κοινού βρήκε το κόμμα του, σταύρωσε τους υποψήφιους βουλευτές, παρέδωσε το φάκελο στη δικαστική αντιπρόσωπο και αποχώρησε για το σπίτι του. Μπορεί η ψηφοφορία να μην ήταν μυστική, αλλά ήταν πολιτισμένη.

Ο δήμαρχος που πήγε να ψηφίσει στο... πουθενά

Αφηρημένος ή ανενημέρωτος; Ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Τσαμίσης πήγε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς, που τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούταν ως εκλογικό τμήμα. Ωστόσο, με δικές του αποφάσεις στο συγκεκριμένο σχολείο εκτελούνται πλέον εργασίες για την υποδοχή του αναμενόμενου πανεπιστημιακού τμήματος. Κατά τις 10.30, λοιπόν, μπήκε στο κτίριο ψάχνοντας κάλπες, κόσμο, εκλογικούς αντιπροσώπους, αλλά τίποτα. Μαζί του και άλλοι ψηφοφόροι που δεν είχαν ενημερωθεί. Τελικά, ο δήμαρχος βγήκε έξω, άρχισε τα τηλέφωνα και ύστερα από 20 λεπτά έφυγε.

Η ξεχασμένη επιγραφή «Ζήτω ο Βασιλεύς»

«Ζήτω ο Βασιλεύς». Αυτή η ξεχασμένη επιγραφή που είχε απομείνει στο επί πολλά χρόνια κλειστό σχολείο του Βαλτετσίου Τρίπολης έγινε αφορμή να δημιουργηθεί αναστάτωση όταν ψηφοφόρος διαμαρτυρήθηκε έντονα ζητώντας από τη δικ αστική αντιπρόσωπο την αποκαθήλωσή της! Η τελευταία ήρθε άμεσα σε επαφή με τον υπεύθυνο του κτιρίου, ο οποίος με τη σειρά του ήρθε σε αντιπαράθεση τόσο με την ίδια όσο και με τον ψηφοφόρο, καθώς αρνήθηκε να κατεβάσει την επίμαχη επιγραφή, με το σκεπτικό ότι «είναι ιστορική» και ανίκανη να επηρεάσει την πρόθεση ψήφου του εκάστοτε εκλογέα. Τελικά, το θέμα παραπέμφθηκε στον αρμόδιο έφορο.