Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Φίλιππος Πετσάλνικος

Νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου με 168 ψήφους εξελέγη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, μετά από μυστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε στο Σώμα.

Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, ενώ από το σύνολο των ψηφοδελτίων τα 130 ήταν λευκά και το ένα άκυρο.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι θα είναι πρόεδρος όλων και πως η τήρηση των κανόνων και η εξασφάλιση μέχρι κεραίας των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, θα είναι το πρώτιστο μέλημα του. Ο ίδιος επανέλαβε τις αλλαγές που προανήγγειλε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με την κατάθεση των τροπολογιών και νομοσχεδίων.

Ο κ. Πετσάλνικος υποσχέθηκε ότι θα υπηρετήσει το αξίωμα με απόλυτη αφοσίωση στους θεσμούς και θα εργαστεί σκληρά, ώστε να γίνει ένα βήμα στην αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, «ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και στις ανάγκες των καιρών».

Από την έναρξη ισχύος του Συντάγματος του 1975, Πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων έχουν διατελέσει οι Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, Δημήτριος Παπασπύρου, Ιωάννης Αλευράς, Αθανάσιος Τσαλδάρης, Απόστολος Κακλαμάνης, 'Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα και Δημήτρης Σιούφας.

Το απόγευμα θα εκλεγούν οι αντιπρόεδροι του σώματος, τρεις από το ΠΑΣΟΚ και τέσσερις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και οι κοσμήτορες και γραμματείς της Βουλής.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης θα αρχίσουν την Παρασκευή με την ανάγνωσή τους από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Η συζήτηση θα συνεχιστεί το Σάββατο και την Κυριακή και τα μεσάνυχτα θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση των προγραμματικών δηλώσεων. Θα ακολουθήσουν οι εκλογές των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.