Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Διαφωνίες για τον τρόπο εκλογής του προέδρου

Με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά, προχωρά η Ν.Δ. προς το έκτακτο συνέδριό της. Στη μαραθώνια συνεδρίασή της (πέραν των επτά ωρών) η οργανωτική επιτροπή ΄θα προχωρήσει σήμερα στην ανακοίνωση των αποφάσεών της. Όπως όλα δείχνουν «αγκάθια» στη διαδικασία εκλογής του προέδρου είναι το εκλεκτορικό σώμα και η ο μεταβατικός πρόεδρος. Εν τω μεταξύ οι υποψήφιοι για την αρχηγία κατέθεσαν τις προτάσεις τους, ενώ σε δημοσκόπηση οιυ δημοσιεύει η εφημερίδα Real news η Ντόρα Μπακογιάννη έχει πρόκριμμα, με 30% έναντι 14,5% του Αντ. Σαμαρά, 14% του Δ. Αβραμόπουλου και 9% του Παν. Ψωμιάδη.

Στη συνεδρίαση δεν παρέστη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρώην υπουργός Άμυνας πρότεινε την εκλογή μεταβατικής ηγεσίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και διοργάνωση τακτικού συνεδρίου αργότερα, με την εκλογή προέδρου από τη βάση.

Απών από τη συνεδρίαση και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος άφησε αιχμές για τη διεξαγωγή της διαβούλευσης, λέγοντας ότι πρόκειται για "διάλογο εσωτερικής κατανάλωσης", καθώς οι υποψήφιοι δεν έχουν προβεί προς το παρόν σε επισημοποίηση της υποψηφιότητάς τους για το χρίσμα.

Οι προτάσεις

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη κατέθεσε δύο προτάσεις: το συνέδριο του κόμματος να διεξαχθεί κανονικά στις 7 Νοεμβρίου και να εκλέξει πρόεδρο, ο οποίος θα δεσμευτεί να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές από τη βάση του κόμματος.

Επιπλέον, πρότεινε την άμεση σύγκληση της ΚΟ για την εκλογή προέδρου και γραμματέα και παράλληλα η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου να συνεχίσει τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού, σε τρεις μήνες και πάλι από τη βάση.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος ζήτησε η Οργανωτική Επιτροπή να υιοθετήσει την πρότασή του για "απολύτως ανοιχτές διαδικασίες", έτσι ώστε να έχει δικαίωμα ψήφου κάθε μέλος του κόμματος.

Επέμεινε στη διαμόρφωση ενιαίου ψηφοδελτίου με σταυρό και εκλογή προέδρου, εφόσον συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μετεχόντων στην ψηφοφορία.

Αλλαγή του καταστατικού, με το κλείσιμο του μονοήμερου συνεδρίου του κόμματος στις 7 Νοεμβρίου ζήτησε ο Αντ. Σαμαράς. Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία ακόμα και μέλη ή φίλοι του κόμματος.

Τα μέλη θα κληθούν εντός 3 εβδομάδων να εκλέξουν τον νέο αρχηγό, με σκοπό στη συνέχεια το κόμμα να πάει σε τακτικό συνέδριο και να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό του ιδεολογικού του στίγματος.

Εν τω μεταξύ, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, το πολιτικό γραφείο του κ. Σαμαρά εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία χαρακτήρισε "ανυπόστατες και ανακριβείς τις αναφορές ορισμένων μέσων ενημέρωσης περί άρνησής του να συναντήσει τον κ. Μεϊμαράκη". Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δύο άνδρες θα συναντηθούν την Δευτέρα.

Η δήλωση του Γ. Κουμουτσάκου

Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε: "Η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Ψωμιάδης παρέστησαν στις εργασίες της Οργανωτικής Επιτροπής του εκτάκτου συνεδρίου ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή του. [...] Και οι τέσσερις υπέβαλαν, με διάθεση να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία του συνεδρίου, σκέψεις και προτάσεις, οι οποίες έγιναν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και η συζήτηση που ακολούθησε έγινε σε άριστο κλίμα που επιβεβαιώνει τη διάθεση και την απόφαση όλων να διασφαλίσουν την ενότητα της ΝΔ και μια πορεία για το καλύτερο δυνατό συνέδριο".