Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Ορκίζονται σήμερα το πρωί, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, τα μέλη της νέας κυβέρνησης, που περιλαμβάνει 14 υπουργεία, 36 υπουργούς και υφυπουργούς.

Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει 26 καινούργια πρόσωπα, δέκα είναι παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ κυβερνητική θέση καταλαμβάνουν για πρώτη φορά μετά από την μεταπολίτευση εννέα γυναίκες. Εκτός έμειναν αρκετά παλαιά στελέχη.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει και το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ τα Οικονομικά υπουργεία ανέλαβαν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η Λούκα Κατσέλη, το υπουργείο Εσωτερικών ο Γιάννης Ραγκούσης και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στο υπουργείο Εργασίας τοποθετήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, στο Παιδείας η Άννα Διαμαντοπούλου, το Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλαβε η Κατερίνα Μπατζελή, το Δικαιοσύνης ο Χάρης Καστανίδης, το Υγείας η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, το Υποδομών ο Δημήτρης Ρέππας και το Πολιτισμού και Τουρισμού ο Παύλος Γερουλάνος. Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τοποθετήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου ο Χάρης Παμπούκης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής, ανατέθηκε στην Τίνα Μπιρμπίλη, μετά την άρνηση των Οικολόγων-Πράσινων να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν δύο υφυπουργεία τα οποία θα έχουν έδρα στη Θεσσαλονίκη: το υφυπουργείο Εσωτερικών και το υφυπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Έκπληξη ωστόσο αποτελεί η μη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Κώστας Σκανδαλιδης, Βάσω Παπανδρέου, Χρήστος Παπουτσής, ενώ εκκτός και η Μαρία Δαμανάκη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε την ανάληψη του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Γιώργος Πεταλωτής, και γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου τοποθετείται ο Σωτήρης Λύτρας.

Επίσης, πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Φίλιππος Πετσάλνικος, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα προταθούν οι Χρήστος Παπουτσής και Πέτρος Ευθυμίου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, δήλωσε «δεν θέλουμε πίστωση χρόνου. Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε να χρησιμοποιούμε την καραμέλα του παρελθόντος». Θα κάνουμε, επισήμανε, ό,τι είναι δυνατό μέσα στις επόμενες ημέρες να δείξουμε την ποιοτική μας διαφορά αλλά και την πολιτική, με τις ήμερες του παρελθόντος.