Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Με αλληλοκαρφώματα των δελφίνων και επίδειξη ισχύος της Ντόρας Μπακογιάννη άρχισε και επίσημα η κούρσα διαδοχής τής Ν.Δ

Η λίστα των υποψηφίων έκλεισε χθες στις 8 το βράδυ και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τέσσερις έγκυρες υποψηφιότητες (Μπακογιάννη, Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Ψωμιάδης).

1.000 υπογραφές συνοδεύουν την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη (στη φωτ. ακουμπάει στον ώμο του Κ. Καραμανλή), χθες στη Βουλή 1.000 υπογραφές συνοδεύουν την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη (στη φωτ. ακουμπάει στον ώμο του Κ. Καραμανλή), χθες στη Βουλή Υπήρξε μία ακόμη υποψηφιότητα, της Ευαγγελίας Ρούπακα, που απορρίφθηκε διότι έκανε αίτηση για να γίνει μέλος της Ν.Δ. στις 2/10/2009 (δεν έκλεισε το τρίμηνο που απαιτείται σύμφωνα με το καταστατικό) και δύο υποψηφιότητες, των Μαστορογιώργου και Φραγκούλη, που εξετάζεται η εγκυρότητά τους.

Ο Δ. Σιούφας ενδεχομένως και σήμερα θα πάει στον Κ. Καραμανλή να του ανακοινώσει τις υποψηφιότητες και να του ζητήσει να εγγυηθεί τις διαδικασίες για εκλογή στις 29 Νοεμβρίου ή το αργότερο στις 6 Δεκεμβρίου.

ΟΜάξιμος Χαρακόπουλος άσκησε κριτική στην απόφαση της οργανωτικής επιτροπής να κλείσει τόσο γρήγορα τους καταλόγους των υποψηφίων. «Εγώ θα ήθελα να δω ανάμεσά τους και πολιτικούς της γενιάς μου» είπε στην «Ε». «Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο Κωστής Χταζηδάκης ίσως θα μπορούσαν είναι ανάμεσα στους διεκδικητές, αν ήταν από νωρίς γνωστός ο τρόπος της εκλογής, πόσο διευρυμένο θα είναι το εκλεκτορικό σώμα».

Οι «πρώτες 1.000»

Η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε την υποψηφιότητά της στην οργανωτική μαζί με τις «πρώτες 1.000 υπογραφές συνέδρων», όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της προϊδεάζοντας για ένα μπαράζ. Οι «1.000» αποτελούν το ένα πέμπτο των μελών του έκτακτου συνεδρίου και ανάμεσά τους είναι εκπρόσωποι εργαζόμενων, αγροτών και εμπορικών συλλόγων (186), γυναικείων οργανώσεων (94), επιστημονικών φορέων όπως είναι οι δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ (32), ΟΝΝΕΔίτες (132), μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. και πολιτικά στελέχη (198), εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (131) και κομματικών οργανώσεων (227). Θα ακολουθήσουν βουλευτές, ευρωβουλευτές, μέλη των Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, που θα τη στηρίξει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Ε», και άλλα στελέχη.

«Χρειαζόμαστε μια νέα ηγεσία που να συνδυάζει τον σύγχρονο πολιτικό λόγο με τη μαχητικότητα, την πολιτική εμπειρία, τη συνεχή και αδιάλειπτη πολιτική προσφορά στο κόμμα και την πολιτική καταξίωση στο εσωτερικό και το εξωτερικό» γράφουν οι 1.000 στη δήλωσή τους. «Μια ηγεσία που να συνθέτει απόψεις μέσα στο κόμμα, αλλά και να διεισδύει αποτελεσματικά στους άλλους πολιτικούς χώρους. Με τις παραπάνω σκέψεις -και πιστεύοντας ότι εκφράζουμε ξεκάθαρα τόσο την κοινή λογική όσο και την επιθυμία της λαϊκής βάσης της Ν.Δ.- θεωρούμε, αδιαμφισβήτητα, ως την καταλληλότερη για την ηγεσία του κόμματος, στη νέα εποχή που ξεκινά, την Ντόρα Μπακογιάννη».

Ο Αβραμόπουλος

Πυρά κατά Ντόρας και Σαμαρά εκτοξεύτηκαν από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Εγώ δεν κινούμαι με προσωπικούς μηχανισμούς, πολιτεύομαι με αναφορά στην κοινωνία» είπε (στο «Μέγκα»). «Κι αυτό διότι διάβασα Ιστορία. Οι μηχανισμοί είναι σαν τους πραιτοριανούς στην αρχαία Ρώμη, που στο τέλος δολοφονούσαν τον αυτοκράτορα. Τα περιβάλλοντα των ηγετών ήταν πάντα βαρίδια και στοίχισαν».

Επανέλαβε ότι ο ίδιος προέρχεται από το λαό και έβαλε στο στόχαστρο τα πολιτικά τζάκια. «Τα κόμματα δεν πρέπει να είναι συντροφιές και παρέες» είπε. «Δεν πρέπει να είναι υποθέσεις οικογενειακές. Γι' αυτό χρησιμοποιώ τον όρο "φυσική ηγεσία". Τέτοια χρειάζονται τα κόμματα».

Για την εποχή του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών είπε ότι δεν μετάνιωσε και ότι «ήταν μια σωστή απόφαση για εκείνη τη στιγμή». «Δεν θεωρώ ότι ήταν λάθος και γι' αυτό το έβαλα στο βιογραφικό μου. Ακόμη και τότε δεν συγκρούστηκα με τη Ν.Δ. Οταν ισχυροποιήθηκε ο Καραμανλής και η Ν.Δ. άρχισε να βγαίνει μπροστά, έβαλα τέλος σ' αυτήν την κίνηση».

Ξεκαθάρισε τις προθέσεις του και για την επομένη μέρα της εκλογής. «Ακουσα να λένε ότι οι ηττημένοι δεν πρέπει να φύγουν» είπε. «Προσθέτω ότι όχι μόνο δεν θα πρέπει να φύγουν, αλλά και να σταθούν συμπαραστάτες και αρωγοί, οι πρώτοι τη τάξει συνεργάτες του νέου προέδρου».