Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Ο οδηγός του «καλού» ψηφοφόρου

Η ώρα της κάλπης έφτασε! Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα τον οδηγό του «καλού» ψηφοφόρου με τις απαντήσεις στις απορίες που μπορεί να έχει κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Το εκλογικό σώμα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ξεπερνά τα 9,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους, με τις γυναίκες και αυτή τη φορά να υπερτερούν αριθμητικά έναντι των ανδρών. Την ψήφο μας διεκδικούν 23 πολιτικοί σχηματισμοί, στα ψηφοδέλτια των οποίων μετέχουν 3.905 υποψήφιοι σε όλη τη χώρα, οι οποίοι για να εκλεγούν στη νέα Βουλή χρειάζονται τον «σταυρό» σας.

Πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν οι κάλπες;

Η ψηφοφορία ξεκινάει στις 7 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Οσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το 1991, ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει ή όχι το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών πατώντας την ένδειξη «Μάθε πού ψηφίζεις». Στο τηλεφωνικό κέντρο 1500 των ΚΕΠ, στους δήμους και στις κατά τόπους νομαρχίες.

Τι έγγραφα χρειάζομαι για να ψηφίσω;

Με αστυνομική ταυτότητα (τυχόν «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή) ή προσωρινή βεβαίωση της αστυνομίας ή διαβατήριο (ακόμη κι αν έχει λήξει) ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας.

Είναι υποχρεωτική η ψήφος;

Ναι, είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους ή βρίσκονται κατά την ημέρα αυτή στο εξωτερικό. Η αποχή δεν τιμωρείται με διοικητικές κυρώσεις, ενώ οι ποινικές που παραμένουν σε ισχύ, ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

Τι απαγορεύεται;

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει ψηφοδέλτιο στην κάλπη, αν αυτό δεν είναι μέσα στον φάκελο ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και αν δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες;

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση και περιελήφθησαν σε ειδικούς καταλόγους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009. Πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο ή στην κοινότητα, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Περίπου 7.500 ετεροδημότες είναι πάντως αναγκασμένοι να μεταβούν για να ψηφίσουν στον δήμο ή στην κοινότητα που είναι εγγεγραμμένοι και όχι στον τόπο διαμονής τους.

Τι θα γίνει με τους διπλοεγγεγραμμένους;

Ανέρχονται σε 12.475. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει δίπλα στα στοιχεία του διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα η ένδειξη Δ. Ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας που ψηφίζει, υπογράφει ενώπιον του δικαστικού αντιπροσώπου έντυπη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι έλαβε γνώση πως είναι διπλοεγγεγραμμένος και ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

Τι πρέπει να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;

Οι παραλειπόμενοι εκλογείς ψηφίζουν με την ταυτότητα αφού προηγουμένως πάρουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια που ζητούν από τον δήμο ή την κοινότητα και ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του οικείου δήμου ή κοινότητας.

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν;

Οσοι, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, βρίσκονται σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Ειδικές κατηγορίες

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας που υπηρετούν.

Ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δικαστικοί υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι και κληρικοί ψηφίζουν είτε στην εκλογική περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένοι ή στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη.

ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που έχει στη δυνατότητά του κάθε ψηφοφόρος διαφέρει ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια που ψηφίζει. Υπάρχουν 4 κατηγορίες:

Μέχρι 4 σταυροί
Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι 4 σταυρούς: Α Αθήνας, Β Αθήνας, Α Θεσσαλονίκης.

Μέχρι 3 σταυροί
Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 βουλευτές, μέχρι 3 σταυρούς: Αιτωλοακαρνανία, Αττική, Αχαϊα, Ηράκλειο, Λάρισα, Β Πειραιά.

Μέχρι 2 σταυροί
Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 βουλευτές, μέχρι 2 σταυρούς: Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Εβρος, Εύβοια, Ηλεία, Ημαθία, Ηλεία, Ημαθία, Β Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κορινθία, Μαγνησία, Μεσσηνία, Α Πειραιά, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Χανιά.

Ενας σταυρός
Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 1 μέχρι και 3 βουλευτές, 1 σταυρό: Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Γρεβενά, Δράμα, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Θεσπρωτία, Καστοριά, Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Κιλκίς, Κυκλάδων, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Ξάνθη, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Σάμος, Φλώρινα, Φωκίδα, Χαλκιδική, Χίος.