Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ο εφιάλτης της εσωστρέφειας επέστρεψε από χθες το βράδυ στη Ρηγίλλης

Στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης της χώρας κυριαρχεί - μέσα σε ένα έντονο κλίμα απογοήτευσης - ο... προεκλογικός αγώνας για την ανάδειξη νέου αρχηγού της ΝΔ.

Το εύρος της ήττας είναι εκείνο που καταρράκωσε πλήρως οπαδούς και κομματικά στελέχη, καθώς ουδείς ανέμενε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής, ανιψιός του ιδρυτή της παράταξης πριν από ακριβώς 35 χρόνια, θα οδηγούσε τη ΝΔ στην πιο βαριά ήττα που γνώρισε ποτέ στην ιστορία της.

Πικρό αντίο μετά τη συντριβή

Το εύρος των δέκα μονάδων οδήγησε ουσιαστικά και τον κ. Καραμανλή στην ανακοίνωση της παραίτησής του και στη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και όλο το τελευταίο διάστημα κορυφαία στελέχη του κόμματος ανέμεναν πως η ΝΔ επρόκειτο να ηττηθεί, ουδείς ήταν σε θέση να προβλέψει ότι ο κ. Καραμανλής, ο οποίος «υπέγραψε» την απόφαση για την προσφυγή στις κάλπες, καθώς και το σύνολο της προεκλογικής εκστρατείας, θα έχανε με δέκα μονάδες διαφορά από τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Βαρύ κλίμα
Το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ είναι εξαιρετικά «βαρύ» και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι χθες ελάχιστα ήταν σε αριθμό τα στελέχη της ΝΔ που επέλεξαν να τοποθετηθούν δημοσίως για το όλο θέμα, καθώς και για την επόμενη μέρα.
Ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου για την ανάδειξη νέου προέδρου στη ΝΔ όπου, όπως τόνισε, δεν θα είναι υποψήφιος
Ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου για την ανάδειξη νέου προέδρου στη ΝΔ όπου, όπως τόνισε, δεν θα είναι υποψήφιος

Σε κάθε περίπτωση, και ασχέτως εάν τα στελέχη της ΝΔ το επισημαίνουν δημοσίως, τη «βαριά» ήττα τη χρεώνεται προσωπικά ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος άλλωστε ανέλαβε και το σύνολο των ευθυνών.

Ουσιαστικά -σύμφωνα ακόμη και με μέλη της κομματικής βάσης του- με το αποτέλεσμα των εκλογών «πλήρωσε»:

1. Την απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος έναντι του ΠΑΣΟΚ (βλ. Βατοπέδι, Ομόλογα, υπόθεση Παυλίδη). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κομματική βάση της ΝΔ δεν συζητούσαν τίποτε άλλο το τελευταίο διάστημα από τα σκάνδαλα και τα αργά αντανακλαστικά που επέδειξε ο πρωθυπουργός στην αντιμετώπιση καταστάσεων αλλά και προσώπων.

2. Την περιφρόνηση των θεσμών, έτσι όπως αυτή κατεγράφη με την αποχώρηση της πλειοψηφίας από τη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι.

3. Την αδυναμία του να αντιδράσει, ακόμη και μετά την ήττα - προειδοποίηση των ευρωεκλογών. Απέρριψε τότε τις εισηγήσεις για ανασχηματισμό και προχώρησε σε εκλογές με το υπάρχον - φθαρμένο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς εν τω μεταξύ να αποπειραθεί να αλλάξει έστω την ατζέντα.

4. Την αδυναμία του να ελέγξει ακόμη για τους υπουργούς του, στο θέμα της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών.

5. Την απουσία σχεδίου για την έξοδο από την κρίση. Από το «θωρακισμένη οικονομία» έφτασε μέσα σε λίγους μήνες στην κινδυνολογία και την ανακοίνωση για «πάγωμα μισθών και συντάξεων».

6. Την απουσία επαρκών απαντήσεων στο ερώτημα γιατί δεν υλοποίησε στα πεντέμισι χρόνια που πέρασαν τα όσα εξήγγειλε στη διάρκειά τους.

7. Τη διάψευση των προσδοκιών των πολιτών για σαρωτικές αλλαγές στο κράτος.

8. Την επιλογή των συνεργατών του.

9. Την αλαζονεία που επέδειξαν σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης του αλλά και του «κρατικού μηχανισμού».

10. Την απομόνωσή του στο Μέγαρο Μαξίμου και την «οχύρωσή» του πίσω από ένα «επικοινωνιακό τείχος».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ
Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος

«Θέλω πάνω απ όλα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους πολίτες, που σε μια τόσο δύσκολη και οικονομική και πολιτική συγκυρία μας στήριξαν στις εκλογές αυτές. Η κυβέρνησή μας είχε να αντιμετωπίσει τη θύελλα της σοβαρότερης μεταπολεμικής διεθνούς κρίσης.

Ταυτόχρονα, ανέλαβα, χωρίς δεύτερη σκέψη, να παρουσιάσω με απόλυτη ειλικρίνεια τις δύσκολες αποφάσεις και τα όχι ευχάριστα μέτρα, που θα έπρεπε να ληφθούν στην οικονομία.

Αυτήν την ώρα θέλω να συγχαρώ τον Γ. Παπανδρέου για τη νίκη του. Αλλωστε, όπως κάθε Ελληνας, ευχόμαστε να πετύχει στη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης των οικονομικών συγκυριών. Διότι η πρόκληση αυτή, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι εθνική υπόθεση.

Ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχα την τιμή να ηγηθώ του εκλογικού αγώνα σε τέσσερις εθνικές εκλογές. Εκατομμύρια πολίτες ήταν μαζί μας με ψυχή, με πίστη στον σκοπό αυτών των αγώνων.

Το 2000, αυξήσαμε εντυπωσιακά τα εκλογικά μας ποσοστά.

Το 2004, κερδίσαμε τις εκλογές και αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Το 2007, πετύχαμε νέα σημαντική εκλογική νίκη.

Στις σημερινές εκλογές έθεσα ο ίδιος, όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις, ως μείζον ζήτημα την αντιμετώπιση, μέσα από δύσκολες αλλά απόλυτα αναγκαίες αποφάσεις, των χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας μας και την έξοδό της από την παγκόσμια οικονομική κρίση το ταχύτερο δυνατό, με τις μικρότερες συνέπειες.

Κατέθεσα για τον σκοπό αυτό συγκροτημένο ρεαλιστικό σχέδιο.

Σχέδιο, το οποίο, όπως πίστευα και πιστεύω, αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο για την ανάταξη της οικονομίας μας και την εξασφάλιση, από το 2011, μιας νέας προοπτικής, μακροχρόνιας ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας για όλους, και όχι μόνο για τους λίγους.

Οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, δεν ενέκριναν το σχέδιο που κατέθεσα. Δεν ενέκριναν την πολιτική αυτήν και η επιλογή τους είναι προφανώς σεβαστή. Αλλωστε, αυτοί έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο.

Επειδή όμως πιστεύω βαθιά ότι αυτήν την πολιτική χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας, επειδή η μόνη δύναμη που είχα ήταν η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, ο μόνος υπεύθυνος και τίμιος δρόμος για μένα είναι ένας:

Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος και δρομολογώ τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ.

Για τον σκοπό αυτό θα συνέλθει μετά από ένα μήνα, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό μας, Εκτακτο Συνέδριο.

Είναι αυτονόητο ότι στο Συνέδριο αυτό δεν θα είμαι υποψήφιος.

Θα παραμείνω, βέβαια, στην πρώτη γραμμή των αγώνων της παράταξης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας.

Θα στηρίξω τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Συνέδριο του κόμματος.

Θα στηρίξω τον αρχηγό που θα αναδειχθεί μέσα από τις προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες.

Θα παραμείνω, όπως κατ επανάληψη έχω υπογραμμίσει, στην πρώτη γραμμή των αγώνων για το εθνικό συμφέρον».