Με επίκεντρο την οικονομία και πρωταγωνιστές τους δύο αρχηγούς κορυφώνεται η προεκλογική μάχη ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για τις κάλπες της επόμενης Κυριακής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με σημερινό άρθρο του υπόσχεται μια «δημιουργική έκρηξη» που θα μας βγάλει από το τέλμα των τελευταίων πεντέμισι ετών, ενώ ζητεί ψήφο «ισχυρής βούλησης» και αυτοδυναμίας. Να διασκεδάσει τα σενάρια διαδοχής του στην προεδρία της ΝΔ επιχείρησε για μία ακόμη φορά ο Κ. Καραμανλής.
Επτά ημέρες πριν από τις εκλογές στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας βρίσκεται η οικονομία, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ενδέχεται να φτάσει και σε διψήφιο νούμερο μέχρι το τέλος του έτους.
Με τον αέρα του προβαδίσματος που του έδιναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από την επιβολή της απαγόρευσης, το ΠΑΣΟΚ επικεντρώνει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να «κλειδώσει» την αυτοδυναμία. Από την άλλη, ο Κ. Καραμανλής προσπαθεί να κατασιγάσει τον θόρυβο για ενδεχόμενη αποχώρησή του σε περίπτωσή ήττας και απευθύνεται κυρίως στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους που φέρονται δυσαρεστημένοι και «διαρρέουν» προς ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ.
Μιλώντας απόψε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στη φορολογία των αγροτών, ενώ εξήγγειλε και δέκα μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνησή του θα αυξήσει την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και θα εντάξει τις αγροτικές επιχειρήσεις στις ενισχύσεις του Ταμείου Ενίσχυσεις Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Εξήγγειλε ακόμη αλλαγές στους συνεταιρισμούς, αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και αύξηση των αγροτικών συντάξεων, ώστε ο αγρότης να παίρνει 550 ευρώ σύνταξη και το ζευγάρι αγροτών 950 ευρώ.
Ψήφο αυτοδυναμίας για να καταστεί εφικτή η «πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ηθική ειρηνική επανάσταση» που χρειάζεται ο τόπος ζητεί με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής». «Χρειαζόμαστε ένα μεταρρυθμιστικό κύμα που θα σαρώσει τη διαφθορά, θα χτίσει ένα πολιτικό σύστημα διαφάνειας και εμπιστοσύνης, θα σπάσει αγκυλώσεις και γραφειοκρατίες, θα ανορθώσει το κοινωνικό κράτος, θα γκρεμίσει αναχρονιστικές και κρατικοδίαιτες ολιγαρχικές δομές, θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και θα τους δώσει καινούργιο προσανατολισμό», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Στις 4 Οκτώβρη κρίνονται πολλά. Κρίνεται αν θα βουλιάξουμε στην κρίση, στην ύφεση και στον μαρασμό, αν θα μας καταπιεί ο φαύλος κύκλος που αναπαράγεται διαρκώς από ένα κράτος αναξιόπιστο και ένα πολιτικό σύστημα βαριά τραυματισμένο. Ή αν όλα αυτά θα τα κάνουμε παρελθόν και θα γυρίσουμε σελίδα. Αφήνοντας πίσω μας την τελευταία καταστροφική πενταετία, που μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω», επισημαίνει ο Γ. Παπανδρέου και θέτει το δίλημμα της στασισμότητας ενάντια στην αλλαγή: «Μπροστά μας, υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο... Η άλλη επιλογή είναι αυτή που προτείνει το ΠαΣοΚ. Αυτή που πιστεύει βαθιά στις αστείρευτες δυνάμεις του Ελληνα και στις μεγάλες δυνατότητες της χώρας... Που πιστεύει ότι από την κρίση βγαίνεις τονώνοντας την οικονομία, όχι αφαιρώντας πόρους- και ταυτόχρονα κάνεις νοικοκύρεμα».
«Δεν θα είναι εύκολη αυτή η πορεία αναμέτρησης με προβλήματα και παθογένειες. Γι΄ αυτό, στις 4 Οκτώβρη, η κάλπη πρέπει να δώσει τη δύναμη που είναι αναγκαία για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα και το αδιέξοδο. Χρειαζόμαστε ψήφο εμπιστοσύνης! Ψήφο ισχυρής βούλησης, ψήφο αυτοδυναμίας. Μιας αυτοδυναμίας που δεν θα λειτουργήσει σαν ένα φρούριο αυτάρκειας και αλαζονείας- αυτό μπορώ να το εγγυηθώ! Αντίθετα: Θα είναι το σταθερό και βιώσιμο θεμέλιο, που πάνω του θα χτίσουμε τη νέα ενότητα όλων των Ελλήνων. Μια ενότητα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Καραμανλής για τα σενάρια διαδοχής
Να βάλει τέλος στα σενάρια περία αποχώρησής του καθώς και στις διαρροές δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ επιχειρεί σε συνέντευξή του στη «Real News» ο Κώστας Καραμανλής. «Η αναμέτρηση είναι κρίσιμη και δεν χωρά ψήφος διαμαρτυρίας», τονίζει ο πρωθυπουργός και απευθύνει έκκληση στην κομματικό του ακροατήριο «να σταθούν δίπλα στην παράταξη, παραμερίζοντας πικρίες και παράπονα». Ομολογεί τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης του κόμματος του, αλλά εκτιμά ότι εν τέλει «οι Νεοδημοκράτες θα σταθούν δίπλα στην παράταξή τους».
Δηλώνει ότι πρόθεση του είναι να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ, υπό τον όρο «να νιώθω εγώ χρήσιμος και να με θέλουν» και διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει συμφωνία με τη Ντόρα Μπακογιάννη για «παράδοση» του κόμματος μετά τις εκλογές: «Πρόκειται για ανυπόστατα σενάρια και καραγκιοζιλίκια», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.