Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Γιώργος Παπανδρέου:«Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ για νέα πορεία»

Ενώπιον του διλήμματος αν θα συνεχιστεί η εξαετία Καραμανλή ή θα υπάρξει αλλαγή πορείας έθεσε τους ψηφοφόρους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών.

«Αν θέλετε να συνεχίσουμε την πορεία των έξι χρόνων διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ψηφίστε τον κ. Καραμανλή», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και ανέφερε την εναλλακτική λύση, η οποία είναι η διαφορετική πορεία που ο ίδιος υπόσχεται, μια πορεία που, όπως είπε, δεν είναι εύκολη, είναι όμως εφικτή και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε αυτή την πορεία ζητώντας γι’ αυτό τη δύναμη, την εμπιστοσύνη και ψήφο αυτοδυναμίας από τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα ζει κρίσιμες στιγμές και ανέφερε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές επιλογές για την Ελλάδα. Η μία να συνεχίσει στην πολιτική της παρακμής, της αδιαφάνειας, της εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων που ρίχνει τα βάρη στην μέση ελληνική οικογένεια και από την άλλη να έχει μια κυβέρνηση με βούληση και δύναμη, που θα προχωρήσει στις απαραίτητες και απαιτούμενες αλλαγές, να υπάρξει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και να δώσει ελπίδα στους πολίτες και τη χώρα.

Μιλώντας για θέματα οικονομίας ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι συνεχίζει να σπαταλά τα χρήματα του λαού για πελατειακές εξυπηρετήσεις και απέτυχε στα έξι χρόνια να νοικοκυρέψει τον τόπο, ενώ έθεσε το δίλημμα εάν θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια ή θα δώσει ελπίδα. Πρόσθεσε ότι τα χρήματα δεν λείπουν και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρέωσε τη χώρα με 100 δισεκατομμύρια και ρώτησε που πήγαν τα χρήματα αυτά δίνοντας ο ίδιος την απάντηση ότι πήγαν σε ημετέρους, σε κομματικές προσλήψεις, στη διαφθορά. «Και όλα αυτά ζητεί ο κ. Καραμανλής να πληρωθούν από τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε.

Αντέκρουσε τα επιχειρήματα του κ. Καραμανλή ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κοστίζει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι κοστίζει γύρω στα 3 δισ. και ότι αυτά θα βρεθούν από τους ανείσπρακτους φόρους, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ανάπτυξη του ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ανέφερε επίσης ότι με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα έπεσε 40 μονάδες στην ανταγωνιστικότητα και υπενθύμισε δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος είχε δηλώσει πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση ότι «πιάσαμε πάτο».

Απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή και απαντώντας στους υπολογισμούς για το κόστος του προγράμματος ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής δεν κάνει αξιόπιστους υπολογισμούς, λέγοντας ότι αυτό φάνηκε από το ότι πέντε προϋπολογισμοί του έπεσαν έξω.

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος παρουσίασε στην ΔΕΘ το πρόγραμμα των 100 ημερών, το οποίο δίνει προοπτική στην οικονομία εν αντιθέσει με το πάγωμα το οποίο υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία. Από το πάγωμα αυτό, πρόσθεσε, θα εξοικονομηθούν μόνο περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν από τη φορολόγηση του πλούτου, αλλά, όπως είπε, ο κ. Καραμανλής ζητά να τα πληρώσει η μέση ελληνική οικογένεια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες για το κοινωνικό κράτος. Η μία, η οποία αφορά στη Νέα Δημοκρατία, αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κράτος ως φιλοδώρημα για την οικογένεια και προωθεί τη συμπίεση μισθών και παροχών, μια αντίληψη την οποία χαρακτήρισε συνταγή καταστροφής. Η άλλη αντίληψη, είπε ο κ. Παπανδρέου, επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας παρέχει ασφάλεια και σιγουριά στον πολίτη, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις εργασιακές τους σχέσεις και επιδοτεί τις εισφορές των νέων για να βρουν εργασία ώστε να μη γίνονται μακροχρόνια άνεργοι.

Για την παιδεία ανέφερε ότι στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα διατεθεί επιπλέον ένα δισ. ευρώ και οι δαπάνες στη διάρκεια της τετραετίας θα φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, υποσχόταν παλαιότερα και ο κ. Καραμανλής, αλλά τώρα το έχει εγκαταλείψει. Ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν προσλήψεις στον τομέα της υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα προσλάβουμε νοσηλευτές αντί για αγροφύλακες» και έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη σωστή διαχείριση της υγείας, όπου, όπως είπε, υπάρχει άντρο διαφθοράς με κέντρο τα νοσοκομεία, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πέντε δισ. από την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της υγείας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ότι υπάρχουν προεκλογικές προσλήψεις με τη μέθοδο «stage» για 10.000 θέσεις από τον ΟΑΕΔ, προσλήψεις οι οποίες έχουν προωθηθεί για εξυπηρέτηση σε βουλευτικά γραφεία. Χαρακτήρισε την υπόθεση «αίσχος» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για απαξίωση του νέου ανθρώπου, κάτι που, όπως είπε, χαρακτηρίζει την αντίληψη της κυβέρνησης που θέλει τον πολίτη σε ομηρία. Σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καθιερώσει βασική σύνταξη για όλους, γύρω από την οποία θα οικοδομηθεί το συνταξιοδοτικό για όλες τις κατηγορίες, θα υπάρξει σωστή διαχείριση και σχεδιασμός των οικονομικών πόρων του συστήματος και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση να διαχειρίζεται τα χρήματα των ασφαλισμένων χωρίς σεβασμό. Επίσης επικαλέστηκε μαρτυρία του πρώην επικεφαλής της αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος Γιώργου Ζορμπά ότι χρήματα από τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων πήγαν σε κομματικά ταμεία.

Αναφορικά με το κράτος και τη δημόσια διοίκηση ο κ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Καραμανλή, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται μάλλον σε άλλη χώρα. Και πρόσθεσε ότι το βασικό δίλημμα είναι αν θα έχουμε κράτος για τον πολίτη ή κράτος φεουδαρχών υπουργών που δεν συντονίζεται, με χρηματισμό κάτω από το τραπέζι, με αδιαφάνεια και ερμηνεία κατά το δοκούν των νόμων. Έθεσε το ερώτημα τι έκανε η κυβέρνηση για το κράτος στα έξι χρόνια που πέρασαν, τονίζοντας ότι αυτό, για το οποίο διακρίθηκε, ήταν μια σειρά από υποθέσεις σκανδάλων όπως οι υποκλοπές, το Βατοπαίδιο, τα ομόλογα κλπ.

Όλα αυτά, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τα παρέγραψε ο κ. Καραμανλής και ζητάει από το λαό να πληρώσει, όπως του ζητά να είναι και συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις όταν υπουργός του κ. Καραμανλή προσπαθεί να βρίσκει τρόπους για να αποφύγει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Κατήγγειλε επίσης ότι στο υπουργείο Γεωργίας έγινε ρουσφετολογική αύξηση των μισθών των υπαλλήλων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι ψεύδεται, όταν λέει πως θέλει να έρθουν όλα στο φως, και ανέφερε ότι δύο φορές ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στους βουλευτές του να ψηφίσουν στη Βουλή για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, στιγματίζοντας έτσι για όλη τους τη ζωή όσους κατηγορήθηκαν ότι έχουν εμπλοκή στην υπόθεση.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε τη θέση του αναφερόμενος και στην υπόθεση της Siemens με αιχμή το ότι ο εισαγγελέας που είχε αναλάβει την ανάκριση είναι σήμερα κατηγορούμενος. Απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή, είπε ότι, εάν είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων, θα τον είχε στηρίξει, και τον κατηγόρησε ότι σε σχέση με την υπόθεση του Χρηματιστηρίου ευθύνεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, γιατί δεν οδήγησε την υπόθεση σε εξεταστική επιτροπή, όπως του είχε ζητήσει, συγκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις όποιες ευθύνες υπήρξαν.

Ανακοίνωσε ότι, εφ’ όσον εκλεγεί πρωθυπουργός, θα ζητήσει συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να συζητηθούν τα θέματα διαφάνειας και να μπει τέλος σε αυτή την άθλια, όπως τη χαρακτήρισε, υπόθεση της κατασπατάλησης των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Καταλόγισε επίσης έλλειψη βούλησης στον πρωθυπουργό να χτυπήσει στο κεφάλι τα συμφέροντα που λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο και τόνισε ότι το κράτος είναι για να προστατεύει τον πολίτη και το κάθε του ευρώ.

Αναφερόμενος στα ζητήματα περιβάλλοντος, ο κ. Παπανδρέου προέταξε την πράσινη ανάπτυξη, ώστε να πάει η χώρα σε μια διαφορετική παραγωγική βάση με διαφορετική τεχνολογία και να μπορέσει να δημιουργήσει νέες δουλειές. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να σταματήσει αυτό που χαρακτήρισε «κοινωνικό απαρτχάιντ», τη μεταφορά δηλαδή ρύπων στους πιο φτωχούς και αδύνατους, όπως γίνεται σήμερα στη δυτική Αττική.

Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να προστατευθεί ο φυσικός πλούτος, οι δασικές εκτάσεις και να μην ξεπουληθούν οι παραλίες, υποσχόμενος κατάργηση του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ για τη δασική προστασία τόνισε ότι θα επιστρατευθούν δορυφορικά συστήματα και θα υπάρξει σχεδιασμός με χρήση νέων μέσων και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Αναφερόμενος ειδικότερα σε θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει άλλη αντίληψη που βάζει τέρμα στην ανάπτυξη του τσιμέντου και των δανείων και για τα νησιά είπε ότι θα καταργήσει το σχετικό νομοσχέδιο, διότι με αυτό δημιουργείται περισσότερο τσιμέντο και ξεπουλιούνται οι ακτές.

Σχετικά, εξάλλου, με το θέμα των απορριμμάτων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, σε δύο χρόνια τα σκουπίδια θα πνίξουν την Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση του πρωθυπουργού για το θέμα του Αχελώου, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να μην του βάζει στο στόμα λόγια που δεν είπε και, επανερχόμενος, τόνισε πως η θέση του είναι για επαναξιολόγηση του θέματος του συνόλου των υδάτινων πόρων της χώρας και όχι η κατάργηση του έργου του Αχελώου, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες του Θεσσαλικού κάμπου σε υδροδότηση πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθούν.

Σχετικά με τα εθνικά θέματα, ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων, τόνισε ότι ο ίδιος στήριξε τον κ. Καραμανλή, θέτοντας την εθνική κόκκινη γραμμή και σε αυτή θα κινηθεί και ως πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής έχασε στην πράξη ιστορικές ευκαιρίες, προκειμένου να αξιολογηθεί και η στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στην Ελλάδα και αυτό, όπως είπε, το έκανε δύο φορές.

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση διπλή στάση αναφορικά με το θέμα της υφαλοκρηπίδας και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι, ενώ θα μπορούσε να βάλει βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν το έκανε. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, θα ζητήσει, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, να υπάρξει τον Δεκέμβριο σοβαρή αξιολόγηση της Τουρκίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα καταθέσω τα όπλα».

Δήλωσε επίσης με έμφαση ότι θεωρεί απαράδεκτη τη στάση της Τουρκίας με τις συνεχείς παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τονίζοντας ότι ως πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή τη στάση.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπανδρέου σε όσα του καταλόγισε ο κ. Καραμανλής αναφορικά με τη στάση του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ στο Κυπριακό. «Λέτε ψέματα», είπε στον κ. Καραμανλή και πρόσθεσε ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διασφαλίζοντας στους Κυπρίους το δικαίωμα να αποφασίσουν το μέλλον τους. Καταλόγισε στον κ. Καραμανλή διπλή στάση αναφορικά με το σχέδιο Ανάν, όταν ο ίδιος ψήφισε «ναι» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στελέχη της κυβέρνησής του τάσσονταν κατά του σχεδίου.

«Το σχέδιο Ανάν έχει πεθάνει», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα παλέψει με τον κ. Χριστόφια για μια λύση, η οποία θα στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Στόχος μας στην εξωτερική πολιτική, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να αποκτήσει η Ελλάδα κύρος και ισχύ διαπραγμάτευσης, όπως είχε παλαιότερα, ώστε να έχει φωνή και να μπορέσει να προωθήσει τα συμφέροντά της και να επιλύσει τα μεγάλα της εθνικά θέματα». Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα είναι μπροστάρης στον αγώνα της Ελλάδας για να επανέλθει η χώρα στο διεθνές προσκήνιο.

Πριν την τηλεοπτική αναμέτρηση, εισερχόμενος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως «το δίλημμα είναι ξεκάθαρο σήμερα. Είναι, κατά πόσο θέλουμε να συνεχίσουμε μια ακόμα τετραετία ενός τέλματος αδιαφάνειας, πελατειακής σπατάλης, αδιεξόδου και αποτυχίας. Ή αν επιτέλους, θέλουμε να έχουμε μια κυβέρνηση, που είναι έτοιμη να νοικοκυρέψει αυτόν τον τόπο, να βάλει τάξη, να μπορέσει να δώσει το αίσθημα της δικαιοσύνης και να δώσει ένεση στην οικονομία για μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική. Να αξιοποιήσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό, που σήμερα αισθάνεσαι ότι βρίσκεται πράγματι σε τέλμα. Αυτό είναι το δίλημμα και είμαι σίγουρος, ότι ο Ελληνικός λαός, στις 4 του Οκτώβρη, θα επιλέξει μια νέα πορεία για τη χώρα».

Εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου, δήλωσε πως «το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Ή συνεχίζουμε σε αυτόν τον κατήφορο της παρακμής, ή ξεκινάμε μια νέα πορεία, στις 4 του Οκτώβρη, που θα κάνει τον Ελληνικό λαό περήφανο για τη χώρα μας. Είναι στα χέρια του Ελληνικού λαού τώρα η απόφαση».

Ταξίδι-αστραπή στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται να φθάσει στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του ΟΗΕ και με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί αμέσως μετά την άφιξή του στην έδρα του Οργανισμού, όπου θα βρίσκονται πρόεδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών αντιπρόσωποι 192 κρατών-μελών. Θα μιλήσει και θα προεδρεύσει συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ πρόκειται να έχει συνομιλίες με ξένους ηγέτες και επικεφαλής αντιπροσωπειών.

Η αναχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της ίδιας ημέρας.