Τον νικητή των εκλογών ανέδειξε η χθεσινή μονομαχία Καραμανλή- Παπανδρέου, καθώς το 48ωρο των τηλεοπτικών αντιπαραθέσεων των πολιτικών αρχηγών έκλεισε με κερδισμένο τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.
Στην ενενηντάλεπτη αντιπαράθεση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις και τα ευφυολογήματα, αλλά κυριάρχησε η πολιτική ευπρέπεια, η πλάστιγγα των εντυπώσεων έγειρε καθαρά υπέρ του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο αρχηγός του ΠαΣοΚ έφερε από την πρώτη στιγμή τη συζήτηση στα μέτρα του, εφαρμόζοντας μια επιθετική τακτική που ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να περιοριστεί σε αμυντικό ρόλο και να υιοθετήσει απολογητικό ύφος.
Αν και ο κ. Καραμανλής προσήλθε στη συζήτηση με το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει στην προχθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, εμφανίστηκε με λάθος στρατηγική και δεν κατόρθωσε να πιέσει σε καμία από τις πέντε θεματικές ενότητες τον αντίπαλό του. Η στάση του αυτή ευνόησε τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος λεπτό με το λεπτό κέρδιζε τις εντυπώσεις και κυριαρχούσε στην αντιπαράθεση.
Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση με μια τρίλεπτη τοποθέτηση για τα ζητήματα της οικονομίας, ξεκίνησε φανερά σφιγμένος και αγχωμένος, σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδειξε άνετος και μιλούσε με αέρα πρωθυπουργού.
Ο Πρωθυπουργός δεν αξιοποίησε τις πρώτες δύο ενότητες στις οποίες είχε ισχυρά επιχειρήματα (Οικονομία- Ανάπτυξη και Κοινωνία- Παιδεία), με αποτέλεσμα να χάσει οριστικά τη μάχη των εντυπώσεων στις επόμενες τρεις (Κράτος- Δημόσια Διοίκηση, Περιβάλλον και Εξωτερική Πολιτική), όπου ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έγινε πιο επιθετικός, εξαπολύοντας μια μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντάς τη για ανικανότητα και για σωρεία σκανδάλων.
Οπως παρατηρούσαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για τη χθεσινή εμφάνιση Καραμανλή, η μάχη των εντυπώσεων χάθηκε οριστικά χθες στην Αγία Παρασκευή. Τα στελέχη αυτά καταλόγιζαν ευθύνες στο επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Καραμανλή που δεν τον προετοίμασε για μια εντυπωσιακότερη εμφάνιση, αρκούμενο μόνο σε εφευρήματα, όπως η πρόταση να διεξαχθεί και άλλη συζήτηση και η καταγγελία για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων το 2002.
Οπως τόνιζαν, ο κ. Καραμανλής παρέλειψε να αναφερθεί ακόμη και στην υπόθεση της Siemens, στην οποία θεωρούν ότι η ΝΔ έχει το πλεονέκτημα, ενώ καθοριστικό σημείο της τηλεμαχίας ήταν εκείνο όπου ο Πρωθυπουργός έδειξε να εκνευρίζεται όταν ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «αίσχος» την πρόσληψη ανασφάλιστων εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων Stage. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος πάντως επεσήμανε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση, ενώ ανακοίνωσε ότι το ΠαΣοΚ απέρριψε την πρόταση του κ. Καραμανλή για νέα συζήτηση.
Σ τα στελέχη του ΠαΣοΚ επικρατούσε χθες τη νύχτα ενθουσιασμός, καθώς, όπως σημείωναν, από τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου πέρασε επιτυχώς και τη δοκιμασία των τηλεοπτικών συζητήσεων, δημιουργείται ένα σταθερό ρεύμα νίκης του ΠαΣοΚ, το οποίο πιθανότατα θα επηρεάσει και τους αναποφάσιστους ως χθες ψηφοφόρους. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που δόθηκε η ευκαιρία στους πολίτες να δουν, να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ι. Ραγκούσης , προσθέτοντας ότι οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις των πολιτικών αρχηγών έχουν ήδη συμφωνηθεί ως προς τον αριθμό και τους όρους διεξαγωγής τους.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας της συζήτησης, με θέμα την οικονομία, οι εντυπώσεις μοιράστηκαν ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, με τον κ. Καραμανλή να καταγγέλλει τον κ. Παπανδρέου ότι μοιράζει εύκολες συνταγές και ακάλυπτες επιταγές και τον αρχηγό του ΠαΣοΚ να απαντά ότι «λεφτά υπάρχουν» και το μόνο που χρειάζεται είναι μια πιο αποτελεσματική και νοικοκυρεμένη πολιτική.
«Δεν μπορεί να μιλάει για νοικοκύρεμα το ΠαΣοΚ που διέπρεψε στη δημιουργική λογιστική» απάντησε ο κ. Καραμανλής, χωρίς όμως να απαντήσει γιατί επί ΝΔ εκτοξεύτηκαν το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα.
Ο κ. Παπανδρέου άρχισε να αποκτά το προβάδισμα με τη συζήτηση της θεματικής ενότητας για την Κοινωνία και την Παιδεία, εξαγγέλλοντας επιπλέον 1 δισ. ευρώ για την εκπαίδευση και 5% του ΑΕΠ σε μία τετραετία. Στην ενότητα αυτή εξήγγειλε επίσης αλλαγή των προγραμμάτων Stage, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Πρωθυπουργού και τον πρώτο μεταξύ τους διαξιφισμό.
Η πλάστιγγα των εντυπώσεων έγειρε οριστικά υπέρ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση της τρίτης ενότητας για το Κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι για έξι χρόνια η κυβέρνηση έχει να επιδείξει μόνο σκάνδαλα και φεουδάρχες υπουργούς. Ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι αυτό του Χρηματιστηρίου, προκαλώντας την πρόταση του κ. Παπανδρέου να δεχθεί και για το ζήτημα αυτό Εξεταστική Επιτροπή στη νέα Βουλή.
Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου στις τελευταίες δύο ενότητες της συζήτησης για «αντιπολιτευτική υπερδιέγερση» και για ανακολουθία θέσεων και πράξεων στην εξωτερική πολιτική, ενώ ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα και ότι δεν διαπραγματεύθηκε για να εξασφαλίσει στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.