Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει τις εκλογές»

Πιστεύει σε αντιστροφή του κλίματος ο υποψήφιος στη Β' Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Μεϊμαράκης ο οποίος παρουσιάζει σήμερα τις θέσεις του, για την πολιτική, την οικονομία και τα θέματα του υπουργείου του.

Ας τον παρακολουθήσουμε:

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Τα μέτρα που έχετε λάβει, πιστεύετε ότι διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, που δείχνει να λυγίζει;

«Η κυβέρνηση έγκαιρα και από την πρώτη στιγμή στήριξε έμπρακτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 80 ετών, διασφάλισε τη συνέχιση της λειτουργίας χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία της αγοράς.

Σε σχέση με το 2004, μια μικρομεσαία επιχείρηση πληρώνει σήμερα πολύ λιγότερους φόρους, καθώς μειώθηκαν δραστικά οι φορολογικοί συντελεστές, παίρνει με το νέο αναπτυξιακό νόμο ενισχύσεις που φτάνουν έως και το 60% της επένδυσης.

Επιπλέον, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια. Μόνο μέσω του ΤΕΜΠΜΕ δίνονται δάνεια που συνολικά θα καλύψουν περίπου 80.000 επιχειρήσεις και θα φτάσουν τα 9,5 δισ. ευρώ.

Σας υπενθυμίζω, επίσης, ότι πρώτοι εγγυηθήκαμε όλες τις καταθέσεις. Και όλα αυτά, παρά τη σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που αρχικά διακήρυττε ότι η κρίση ήταν επινόηση της Ν.Δ.».

Στην οικονομία προκειμένου εκείνη να ξαναβρεί το δρόμο της, απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές. Έγιναν αυτές και τι σκοπεύετε ακόμα να κάνετε, στην περίπτωση νέας λαϊκής εντολής;

«Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Και έχουμε ήδη να παρουσιάσουμε σημαντικό έργο, όπως η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η αποκρατικοποίηση της Ο.Α., η μεταρρύθμιση στα λιμάνια και πολλά άλλα.

Παράλληλα έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που θεωρούνται κρίσιμα για την οικονομία, απλοποιούμε περαιτέρω τις διαδικασίες για την ίδρυση επιχειρήσεων, καταργούμε τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και προχωρούμε στην αντικατάστασή του από ένα απλοποιημένο σύστημα κανόνων.

Επίσης, επαναξιολογούμε με βάση τα σημερινά γεγονότα τα βαρέα και ανθυγιεινά και διαθέτουμε το 80% των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ στην ελληνική περιφέρεια. Την περιφέρεια, που το ΠΑΣΟΚ επί χρόνια αγνόησε».

Το τεράστιο δημόσιο χρέος αποτελεί βραχνά για την οικονομία μας. Πώς φτάσαμε ως εδώ και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης;

«Συμφωνώ μαζί σας. Η αντιμετώπιση του τεράστιου δημόσιου χρέους, που μας κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί όντως τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου.

Σας θυμίζω ότι το δημόσιο χρέος ήταν στο 30% του ΑΕΠ το 1981 και το ΠΑΣΟΚ το έφτασε στο 100% το 2004. Οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν κάθε χρόνο μόνο για τους τόκους των δανείων, περίπου 12 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει βάλει σε εφαρμογή μια στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος, με αυστηρό έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες. Είπαμε την αλήθεια στους πολίτες, διευκρινίζοντας ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα χρόνια».

Οι δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δείχνουν ήττα της Ν.Δ. Στο διάστημα που απομένει μέχρι την ημέρα των εκλογών, θεωρείτε ότι μπορείτε να αντιστρέψετε το κλίμα;

«Ναι, μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα. Και σε αυτό, είμαι απόλυτος. Έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Πετύχαμε ήδη την πρώτη νίκη καθορίζοντας την προεκλογική ατζέντα, βγάζοντας από το προσκήνιο την παραπολιτική και τη σκανδαλολογία.

Επενδύουμε εξ αρχής στην ωριμότητα των πολιτών. Για τις δημοσκοπήσεις στις οποίες αναφερθήκατε, έχω κατ' επανάληψη εκφράσει την άποψή μου: αποτυπώνουν τη στιγμή κατά την οποία διενεργούνται. Όμως, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή αναποφάσιστων πολιτών, στους οποίους και απευθυνόμαστε».

Γιατί να σας εμπιστευτούν εκ νέου οι πολίτες;

«Δώσαμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, όπως ήταν η Ολυμπιακή και πετύχαμε σπουδαίες στρατηγικές συμφωνίες, όπως εκείνες για το λιμάνι του Πειραιά και τον ΟΤΕ, αλλά και για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που το ΠΑΣΟΚ τώρα υπονομεύει ανοικτά με αστείες προφάσεις, εξυπηρετώντας ύποπτες σκοπιμότητες και πλήττοντας τα συμφέροντα του τόπου.

Μειώσαμε δραστικά την ανεργία, αυξήσαμε τις κατώτερες συντάξεις και το επίδομα ανεργίας μετατρέποντάς το παράλληλα σε επίδομα απασχόλησης, ενώ προχωρήσαμε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ενισχύσαμε δραστικά το κοινωνικό κράτος: πανωτόκια, ΛΑΦΚΑ, επίδομα στις τρίτεκνες μητέρες, αυξήσαμε το ΕΚΑΣ, τις αγροτικές συντάξεις, χορηγήσαμε άτοκα δάνεια σε πολύτεκνες οικογένειες.

Αυξήσαμε πάνω από 60% τις κοινωνικές δαπάνες. Δηλαδή, περίπου, 20 δισ. ευρώ περισσότερα. Σας επισημαίνω ότι ακόμα και σήμερα, εν μέσω της κρίσης, η ανεργία είναι σε καλύτερα επίπεδα απ' ό,τι το 2004.

Δράσαμε από την πρώτη μέρα της κρίσης και θωρακίσαμε την οικονομία. Οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν εκ νέου, γιατί μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς να ωραιοποιούμε την κατάσταση και να δίνουμε ανέξοδες υποσχέσεις που δεν έχουν το παραμικρό αντίκρισμα».

Το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν προβλήματα. Τι απαντάτε;

«Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς κρίνει εξ ιδίων. Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. παρήγαγαν σημαντικό έργο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό είναι ορατό. Αναφέρω ορισμένα παραδείγματα όπως:

* Η αναμόρφωση του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού και των αντιστοίχων αυξήθηκε από 1-1-2008 σε 882 ευρώ, αντί των 795 ευρώ και από 1-10-2008 σε 899 ευρώ.

* Η μείωση της θητείας στο Στρατό Ξηράς στους 9 μήνες. Αυτό επετεύχθη χάριν της υλοποίησης του προγράμματος σταδιακής πρόσληψης 25.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) αλλά και λόγω της οριστικής κατάργησης των μετατάξεων.

* Η σύνδεση της στρατιωτικής θητείας με την αγορά εργασίας. Δημιουργήθηκαν Κέντρα Εκπαίδευσης, τα οποία πιστοποιήθηκαν ως Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

* Η επέκταση, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, του μέτρου της δωρεάν μετακίνησης των οπλιτών με τις αστικές συγκοινωνίες.

* Η δημιουργία, για πρώτη φορά, νομοθετικού πλαισίου για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

* Η εφαρμογή μέτρων για την οριστική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

* Η ύπαρξη ειδικής μέριμνας για τις τρίτεκνες οικογένειες. Τα παιδιά των οικογενειών αυτών εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες εισαγωγής στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών.

* Η υπογραφή της συμφωνίας με την αλβανική κυβέρνηση για τη δημιουργία δυο στρατιωτικών νεκροταφείων θανόντων στρατιωτών το 1940.

* Η λειτουργία του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που επιλύει σημαντικά προβλήματα στον τομέα της υγείας της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.

Αυτά και πολλά άλλα υλοποιήθηκαν τη στιγμή μάλιστα που έπρεπε να αποπληρώσουμε μέχρι το 2011 και τα χρέη ύψους 9,5 δισ. ευρώ, τα οποία μας άφησε το ΠΑΣΟΚ μετά τα εξοπλιστικά προγράμματα που συμφωνήθηκαν επί διακυβερνήσεώς τους».

«Αυτό είναι το έργο μας στα χρόνια που πέρασαν»

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σχετικά με το κυβερνητικό έργο ανέφερε:

Οι συμφωνίες

* Λιμάνι του Πειραιά

* ΟΤΕ

* Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Για τις ΜΜΕ

* Σε σχέση με το 2004, μια μικρομεσαία επιχείρηση πληρώνει σήμερα πολύ λιγότερους φόρους

* Παίρνει με το νέο αναπτυξιακό νόμο ενισχύσεις που φτάνουν έως και το 60% της επένδυσης

* Xρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια

Μεταρρυθμίσεις

* Ασφαλιστικό

* Μεταρρύθμιση στα λιμάνια

* Δρομολόγηση των διαδικασιών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

* Απλοποίηση περαιτέρω των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων

* Αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με ένα απλοποιημένο σύστημα κανόνων

* Επαναξιολόγηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

* Διάθεση του 80% των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ στην ελληνική περιφέρεια

Κοινωνικό κράτος

* Μείωση της ανεργίας

* Αύξηση των κατώτατων συντάξεων και του επιδόματος ανεργίας

* Πανωτόκια

* ΛΑΦΚΑ

* Επίδομα στις τρίτεκνες μητέρες,

* Αύξηση του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων

* Ατοκα δάνεια σε πολύτεκνες οικογένειες