Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Καραμανλής: «Δεν πρόκειται να μοιράσω ψεύτικες υποσχέσεις»

«Εμπιστεύομαι την ωριμότητα των Ελλήνων. Εμπιστεύομαι την ωριμότητα των Αιγαιοπελαγιτών» διακήρυξε από τη Μυτιλήνη όπου μίλησε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής.

Λίγα μίλια από τις τουρκικές ακτές ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως: «η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Η επόμενη περίοδος είναι καθοριστικής σημασίας για τα εθνικά μας ζητήματα: Την εκκρεμότητα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό», αλλά και «εξαιρετικά κρίσιμη είναι για την εξέλιξη της Οικονομίας μας: Κρίνεται η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Κρίνεται η αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αγκυλώσεις. Κρίνεται η ικανότητά μας να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα», σημείωσε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «οι δυσκολίες δεν αντιμετωπίζονται με ευχάριστες αποφάσεις. Δεν αντιμετωπίζονται χωρίς σχέδιο. Δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια. Και το ΠΑΣΟΚ δεν αναζητά πραγματικές λύσεις στα προβλήματα του Τόπου. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η εξουσία. Αυτά που υπόσχονται δεν γίνονται. Αυτά που ακούγονται από το ΠΑΣΟΚ δεν οδηγούν σε λύσεις. Οδηγούν σε αδιέξοδα. Αδιέξοδα για την Οικονομία. Αδιέξοδα που θα κοστίσουν ακριβά για την χώρα».

Στο πλαίσιο των σχέσεων με τη γειτονική χώρα ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι: «Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει. Και δεν πρόκειται να αλλάξει. Ούτε με παραβάσεις, ούτε με παραβιάσεις, ούτε με οποιεσδήποτε άλλες προκλήσεις. Δεν παζαρεύουμε κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν εγκαταλείπουμε τα δίκαιά μας. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα».

Τέλος, ο κ. Καραμανλής έκανε αναφορά στην οικονομία προτείνοντας τρεις άξονες ξεπεράσματος της οικονομικής κρίσης. «Τον αυστηρό έλεγχο των δημόσιων δαπανών. Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Την προώθηση ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών. Είπα όλη την αλήθεια και ανέπτυξα τις δύσκολες πολιτικές, τα δύσκολα μέτρα που χρειάζονται. Ήξερα και ξέρω πολύ καλά ότι ο δρόμος που επέλεξα είναι ανηφορικός. Είναι δύσκολος. Δεν είχα όμως και δεν έχω κανένα απολύτως δίλημμα. Αυτή είναι η επιλογή μου. Επιλογή ευθύνης. Επιλογή σεβασμού στον πολίτη. Επιλογή για το καλό του τόπου. Γι' αυτό δεν πρόκειται να μοιράσω ψεύτικες υποσχέσεις για να κερδίσω εφήμερες εντυπώσεις…».

Ομιλία στη Ρόδο

« Σ΄ αυτές τις εκλογές δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν δρόμοι τόσο διαφορετικοί απ’ αυτούς που προτείνουμε εμείς και το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε από τη Ρόδο, ο κ. Καραμανλής. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Η οικονομική πολιτική που προτείνουμε είναι συγκεκριμένη, παρουσιάζεται με ανοιχτά χαρτιά. Με τα αναγκαία δύσκολα μέτρα που χρειάζεται ο τόπος. Μέτρα, που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και διασφαλίζουν την ελπίδα. Αντίθετα, η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι πιο αόριστη παρά ποτέ. Κρύβεται κάτω από κλειστά χαρτιά. Περιέχει μόνο παροχές, ευχολόγια και ούτε ένα αναγκαίο μέτρο. Αντί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, θα τις μεγαλώσει. Θα απομακρύνει την ελπίδα, διότι οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα...

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επηρέασαν και επηρεάζουν σοβαρά τα οικονομικά του κράτους, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων. Επηρέασαν, πρώτ’ απ’ όλα, τους εξωγενείς τομείς της οικονομίας μας: τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τη ναυτιλία...

Τα μεγάλα προβλήματα που αναδεικνύει η διεθνής οικονομική κρίση απαιτούν συγκροτημένο σχέδιο. Απαιτούν συστηματική προσπάθεια! Απαιτούν αποφασιστικότητα, στιβαρότητα, υπευθυνότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη. Μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε, γρήγορα, σίγουρα, σταθερά, σ’ ένα καλύτερο αύριο. Η προσπάθεια αυτή έχει τεράστια εθνική σημασία. Μας αφορά όλους και όλες. Αφορά κάθε επιχειρηματία, κάθε επαγγελματία, κάθε εργαζόμενο. Αφορά το κοινό μας μέλλον.

Σε τόσο κρίσιμες στιγμές, ισχύει μία και μοναδική αλήθεια: Ο τόπος δεν έχει περιθώρια λαϊκισμού. Δεν έχει περιθώρια ανευθυνότητας. Δεν έχει περιθώρια για εύκολες συνταγές. Όλα αυτά είναι συνώνυμα του κινδύνου. Είναι συνώνυμα των αδιεξόδων... Επιλέγουμε την αλήθεια! Γιατί δείχνει το σωστό δρόμο. Θέλουμε να ξέρουν όλοι οι πολίτες πού πατάμε! Γιατί μόνο έτσι θα φτάσουμε, με σιγουριά, στο σκοπό μας. Στηρίζουμε τις ελπίδες μας σε γερές, σε στέρεες βάσεις. Σε συγκεκριμένα μέτρα! Σε συγκεκριμένους χρόνους. Το σχέδιό μας εγγυάται ασφαλή έξοδο από την κρίση. Οδηγεί τη Χώρα στο δρόμο της μακροχρόνιας ανάπτυξης.»