Νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, θα υποβάλει άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ΠΑΣΟΚ εφόσον κερδίσει τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής. Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας και υποψήφια βουλευτής Β Αθήνας Λούκα Κατσέλη, αποκαλύπτει τις άμεσες κινήσεις στις οποίες θα προβεί μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Υπόσχεται μείωση φορολογίας για το 90% των φορολογουμένων και αναλύει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία ακινήτων, τις αλλαγές στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών και τα μέτρα υπέρ των δανειοληπτών.
Με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, σας «τρομάζει» η προοπτική να αναλάβετε τη θέση του υπουργού Οικονομίας; Γνωρίζετε με ακρίβεια τι θα παραλάβετε στις 5 Οκτωβρίου, εφόσον το ΠΑΣΟΚ αναδειχτεί αυτοδύναμο;
«Γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας μας. Γνωρίζουμε τα σοβαρά προβλήματα και τις τεράστιες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.
Δεν μας «τρομάζουν», επομένως, τα δύσκολα. Το ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν άλλωστε, όπως το 1993, έχει αποδείξει ότι τις κρίσιμες για το τόπο στιγμές μπορεί και τα καταφέρνει».
Για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, θα ζητήσετε παράταση από την Κομισιόν δεδομένο ότι είναι αδύνατο να μειωθεί έως το 2010, όπως προβλέπει το υφιστάμενο Πρόγραμμα Σταθερότητας;
«Έχουμε πει ότι το έλλειμμα δεν είναι δυνατόν να πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέσα στον επόμενο χρόνο. Θα καταθέσουμε αμέσως ένα νέο αξιόπιστο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με βάση το οποίο θα συζητήσουμε με την Ε.Ε. το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεών μας».
Εκτός από το επίσημο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο φτάνει στο 7-8% του ΑΕΠ, υπάρχει και ένα εν δυνάμει έλλειμμα που αφορά στις υποχρεώσεις του Δημοσίου, σε προμηθευτές νοσοκομείων, κατασκευαστές, για επιστροφές φόρων κ.λπ. ποσό το οποίο συνολικά υπερβαίνει τα 12 δισ. ευρώ, αν και δεν υπάρχουν επίσημα και σαφή στοιχεία. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
«Πρέπει να μπει τέλος στην πολιτική των «κρυφών» ελλειμμάτων και χρεών που παρήγαγε η πολιτική της Ν.Δ. Θα προχωρήσουμε το γρηγορότερο δυνατό στην αποπληρωμή όλων των οφειλών που έχει το Δημόσιο προς τρίτους.
Με τον τρόπο αυτό θα διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, θα στηριχθεί η πραγματική οικονομία και θα εξυγιανθεί η αγορά. Θα αποκατασταθεί με αυτό το τρόπο και η αξιοπιστία του δημοσίου τόσο απέναντι στους πολίτες όσο και τις διεθνείς αγορές».
Το 2004 ο τότε υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε την «απογραφή». Σκέπτεστε να κάνετε το ίδιο;
«Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε ενέργειες που θα πλήξουν τη χώρα μας, όπως αυτές που έκανε το 2004 η Ν.Δ.».
Η Ν.Δ. σας κατηγορεί ότι υπόσχεστε μέτρα, συνολικού κόστους 10,7 δισ. ευρώ. Είναι αλήθεια και αν ναι, από πού θα βρείτε τα κεφάλαια;
«Η Ν.Δ. επιχειρεί σκόπιμα να παραπλανήσει τους πολίτες, μπερδεύοντας νούμερα και αριθμούς. Η πραγματικότητα είναι ότι οι πόροι που θα απαιτηθούν για το «κοινωνικό πακέτο» που έχουμε εξαγγείλει για το 2010 είναι περίπου 3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα θέλουμε να εξοικονομήσουμε τουλάχιστον 3 δισ. ώστε να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα ήδη από τον πρώτο χρόνο. Η εξοικονόμηση 6 δισ. ευρώ θα προέλθει από εκεί που 5 χρόνια τώρα αρνήθηκε να βάλει τάξη η κυβέρνηση της Ν.Δ.:
- Από την αυστηρό έλεγχο στις σπατάλες και από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Ξεκινάμε από το χώρο της υγείας. Τα νοσοκομεία χρωστάνε σήμερα 6 δισ. ευρώ, ποσό πενταπλάσιο σε σχέση με το 2004!
- Από την ενεργοποίηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, ώστε να εισπράξουμε μέρος των ανείσπραχτων οφειλών των 31 δισ.
- Από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και χαριστικών ρυθμίσεων που δεν έχουν κανένα κοινωνικό αντίκρισμα.
Όσον αφορά τη δέσμευσή μας για αύξηση του ΠΔΕ στο 4% του ΑΕΠ μέσα στο 2010 αντιστοιχεί περίπου σε 1-1,5 δισ. που θα καλυφθούν κατά κύριο λόγο από πόρους της Ε.Ε.».
Τις τελευταίες μέρες σας προσάπτουν ότι θα έχετε ως κυβέρνηση, μια εχθρική στάση απέναντι στις τράπεζες, λόγω της εξαγγελίας για τα μέτρα υπέρ των δανειοληπτών. Ποια μορφή θα έχει αυτή η ρύθμιση, τι θα χάσουν οι τράπεζες και τα θα κερδίσουν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εμείς από τις 22 Ιουλίου έχουμε καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την προστασία των νοικοκυριών από την υπερχρέωση, αφού πρώτα προηγήθηκε, μακρά διαβούλευση με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Όλοι συμφώνησαν επί της αρχής για την αναγκαιότητα εισαγωγής σχετικού θεσμικού πλαισίου και στη χώρα μας. Με την πρότασή μας, δίνουμε τη δυνατότητα, μέσα από καθορισμένη δικαστική διαδικασία, σε όσους καταναλωτές έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να τα ρυθμίσουν.
Θα εξοφλούν μέρος των χρεών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των οφειλών, καταθέτοντας κάθε μήνα για τρία έως πέντε έτη μέρος του εισοδήματός τους στους πιστωτές. Προβλέπεται, επίσης, για έναν οφειλέτη που αντιμετωπίζει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες (π.χ. χρόνια ανεργία ή σημαντικά προβλήματα υγείας) και τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για την εξόφληση ακόμα και του 10% των συνολικών οφειλών του, να είναι δυνατός ο προσδιορισμός χαμηλότερων ή και μηδενικών καταβολών.
Κατά τη διαδικασία αυτή προστατεύεται η κύρια κατοικία του οφειλέτη, καθώς μπορεί να ζητήσει την εξαίρεσή της από τη ρευστοποίηση για ικανοποίηση των πιστωτών, εφόσον δεν υπερβαίνει σε έκταση το όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξανόμενο κατά 20%.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξοφλήσει μέσα σε 20 χρόνια, με περίοδο χάριτος και σε ευνοϊκούς όρους, ποσό οφειλών μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, όπως αυτή αποτιμάται από το δικαστήριο».
Τι αλλαγές θα κάνετε στο σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών με τα 28 δισ. ευρώ, καθώς έχετε επικρίνει την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο τομέα;
«Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το πακέτο ρευστότητας των 28 δις. δεν έπρεπε να δοθεί έτσι όπως δόθηκε στις τράπεζες, γιατί δεν θα έφτανε στην πραγματική οικονομία.
Γι' αυτό και προτείναμε τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναχρηματοδότησης, ώστε να διοχετεύεται απ' ευθείας ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη, με κριτήρια και προϋποθέσεις.
Σήμερα λέμε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το σκέλος των εγγυήσεων 15 δισ. που είναι παγωμένο για να χρηματοδοτήσει απ' ευθείας επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα, π.χ. μέσω του ΤΕΜΠΜΕ Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν αλλαγές στον Τειρεσία».
Στον τομέα της φορολογίας, εξαγγείλατε την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την επαναφορά του ΦΜΑΠ Ρωτάνε πολλοί, και δικαίως, ποιο θα είναι το αφορολόγητο όριο; Θα ισχύσει το παλαιό αφορολόγητο όριο του ΦΜΑΠ, περίπου 240.000 ευρώ για τον άγαμο και 480.000 ευρώ στο ζευγάρι ή θα προσδιοριστεί σε άλλο ύψος υψηλότερο ή χαμηλότερο;
«Αντικαθιστούμε το ΕΤΑΚ με ένα Φόρο Μεγάλης Ακίνητης περιουσίας από τον οποίο δεν εξαιρείται ούτε η εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται οικονομικά. Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σε σχέση με το παρελθόν και εφαρμόζονται προοδευτικοί συντελεστές».
Τι μηνύματα εισπράττετε για το πρόγραμμά σας, από τους πολίτες της Β' Αθήνας όπου πολιτεύεστε;
«Έχω έρθει σε επαφή και έχω συνομιλήσει με χιλιάδες πολίτες της Β' Αθήνας. Όλοι ζητούν να αλλάξει ο τόπος πορεία. Πολλοί βρίσκονται σε πραγματικό οικονομικό αδιέξοδο γιατί ο μισθός και η σύνταξη δεν επαρκεί για να καλυφθούν βασικές ανάγκες.
Εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ΠΑΣΟΚ, διότι βρίσκουν πραγματικές απαντήσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι προτάσεις μας τους δίνουν ελπίδα και ανοίγουν μία θετική προοπτική για το αύριο. Αυτό μας γεμίζει με τεράστια ευθύνη, να δουλέψουνε σκληρά, με υπευθυνότητα και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους».
Φορολογία φυσικών προσώπων
Στη φορολογία φυσικών προσώπων έχετε εξαγγείλει την ένταξη στην κλίμακα όλων των εισοδημάτων και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, πλην των τόκων. Θα προχωρήσετε και σε αλλαγές στα κλιμάκια εισοδήματος;
«Τουλάχιστον 7 εκατ. φορολογούμενοι, δηλαδή πάνω από το 90% του συνόλου των φορολογουμένων, θα έχουν μείωση του φορολογικού τους βάρους. Τα ακριβή κλιμάκια και οι συντελεστές θα ανακοινωθούν με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου.
Όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων θα φορολογούνται βάσει μιας ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας, από όποια πηγή κι αν προέρχονται.
Στην κλίμακα αυτή θα μπαίνουν και τα κέρδη που διανέμονται στα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τα μερίσματα, αφού γίνει πρώτα συμψηφισμός με το ποσό που παρακρατείται στην επιχείρηση, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση.
Στην ενιαία κλίμακα δεν θα υπάγονται, εκτός από τους τόκους των καταθέσεων, το εφάπαξ και οι αποζημιώσεις από απολύσεις, καθώς και τα επιδόματα που έχουν συγκεκριμένη κοινωνική στόχευση, όπως το επίδομα επικίνδυνης εργασίας, τα προνοιακά επιδόματα κ.λπ.».