Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Η τηλεμαχία... πίσω από τις κάμερες

«Να ΄μαστε πάλι εδώ» είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, μόλις και οι δύο πήραν θέσεις μπροστά στα έδρανα, στο μεγάλο στούντιο της ΕΡΤ. «Πάλι εδώ» επανέλαβε χαμογελώντας ο Πρωθυπουργός, την ώρα που τα σμήνη των φωτογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων συνωστίζονταν στο στούντιο για να απαθανατίσουν την πρώτη ενώπιος ενωπίω αντιπαράθεση των δύο ηγετών.

Ηταν ίσως και η μοναδική στιγμή που οι κκ. Καραμανλής και Παπανδρέου αντάλλαξαν μερικές φράσεις εκτός κάμερας, γιατί από την ώρα που εισήλθαν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο καθένας τράβηξε τον δικό του δρόμο. Το «σκηνικό», βλέπετε, είχε στηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε οι δύο αρχηγοί να μη συναντηθούν. Ούτε στο ασανσέρ ούτε στα γραφεία όπου πήγαν για να μακιγιαρισθούν, ούτε στις σκάλες, ούτε στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της δημόσιας τηλεόρασης. Αλλωστε διαφορετική ώρα έφθασαν στην Αγία Παρασκευή, διαφορετικά ήταν τα στελέχη που τους υποδέχθηκαν και τους οδήγησαν στο μακιγιάζ. Τον κ. Καραμανλή συνόδευσε ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Χρ. Παναγόπουλος, τον οδήγησε στο γραφείο του, όπου η μακιγέζ κυρία Μαίρη Πανταζή (που εδώ και χρόνια βάφει τον πρόεδρο) τον περίμενε: «Δεν θέλω πο λύ μακιγιάζ» της είπε, καθισμένος στην αναπαυτική καρέκλα: «Θέλετε να είστε αμακιγιάριστος,όπως αμακιγιάριστη είναι η πολιτική σας» του είπε χαριτολογώνταςη μακιγέζ.

Ο κ. Παπανδρέου έφθασε πρώτος στην ΕΡΤ με το χρυσό υβριδικό Lexus του, ρίχνοντας μια ματιά στους συμβασιούχους πυροσβέστες που διαδήλωναν με ντουντούκες στο απέναντι πεζοδρόμιο. Είχε φθάσει αρκετά νωρίτερα, όπως ειπώθηκε, αλλά έκανε βόλτες για να συντομεύσει τον χρόνο ως την τηλεμαχία. Μαζί του ήταν οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου , Ν.Αθανασάκης και Ν.Ζιώγας (ο άνθρωπος που συνοδεύει παντού τον πρόεδρο). Τον οδήγησε στο γραφείο του ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Π. Λουκάκος, όπου τον περίμενε η μακιγέζ κυρία Μαρία Μπασέλου. Αλλά δεν είναι μόνον ότι οι δύο αρχηγοί είχαν και διαφορετικές μακιγέζ, είχαν και διαφορετικούς σκηνοθέτες: ο κ. Ν.Καλοκαιρινός για τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Αντ. Μπακόλας για τον κ. Καραμανλή. Ο Πρωθυπουργός έφθασε λίγη ώρα αργότερα με το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο, συνοδευόμενος από τους κκ. Ευ.Αντώναρο, Γ. Κουμουτσάκο και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κ. Π. Λειβαδά . Ηταν και οι δύο καλά προετοιμασμένοι και αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή, όταν άνοιξαν τους φακέλους τους στο στούντιο. Ο Πρωθυπουργός κρατούσε έναν μπλε φάκελο, ο κ. Παπανδρέου έναν κόκκινο. Και στους δύο φακέλους (ωσάν οι δύο αρχηγοί να ήταν συνεννοημένοι μεταξύ τους) προεξείχαν φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, τα οποία χρησιμοποίησαν εν συνεχεία και οι δύο, για διαφορετικούς όμως λόγους ο καθένας. Ο κ. Παπανδρέου για τις προσλήψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Πρωθυπουργός για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Σε μια σκοτεινή γωνιά του στούντιο, εκεί όπου οι επτά κάμερες του ντιμπέιτ δεν εστίαζαν, κάθησαν ο ένας δίπλα στον άλλον (αλλά χωρίς να ανταλλάξουν ούτε μία ματιά) οι κκ. Κουμουτσάκος και Αντώναρος. Στην απέναντι γωνιά (αθέατη επίσης από τις κάμερες) κάθησε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Οι υπόλοιποι συνεργάτες των δύο αρχηγών ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο όπου βρισκόταν το κοντρόλ, όπου τους περίμεναν ξηροί καρποί, κέικ και καφέδες (τα οποία και ετίμησαν δεόντως). Αυτοί αποτελούσαν άλλωστε και τα επικοινωνιακά επιτελεία των αρχηγών και ήταν υπεύθυνοι για την τηλεοπτική προετοιμασία τους, αφού ώρες πριν από το ντιμπέιτ τούς έκαναν εντατικά μαθήματα με τις λεγόμενες «ερωτήσεις SΟS».

Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε με μπλε κοστούμι και γκρίζα γραβάτα, στηριζόταν συνεχώς στο έδρανο και όταν μιλούσε ο κ. Παπανδρέου τον παρακολουθούσε. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στεκόταν ευθυτενής, κοίταζε τις σημειώσεις του όταν μιλούσε ο Πρωθυπουργός ή έπινε μια γουλιά νερό. Φορούσε ένα μαύρο κοστούμι Βrook Βrothers, κόκκινη γραβάτα και ορισμένοι θυμήθηκαν ότι περίπου τα ίδια φορούσε και ο κ. Μπαράκ Ομπάμα, στην τηλεμαχία που είχε με την κυρία Χίλαρι Κλίντον.