Με επιρροή που έφτανε στο 65-70% της Ν.Δ. αλλά έχει απογυμνωθεί από τα περισσότερα πρόσωπα - σύμβολα, είναι σήμερα το άλλοτε ισχυρό «καραμανλικό» μπλοκ. Ο ρόλος του την επόμενη μέρα της ήττας είναι θέμα που ήδη έχει μπει στις εσωκομματικές ζυμώσεις.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ εκτιμούν ότι με τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα δεν μπορεί να προεξοφληθεί ούτε ότι θα παραμείνει στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή αν εκείνος επιμείνει να κρατήσει την ηγεσία του κόμματος έπειτα από μια οδυνηρή ήττα και αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, ούτε ότι θα πάει ως «μπετόν» στην πλευρά τού ενός ή του άλλου δελφίνου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩ- ΤΗΣ: Είχε διοργανώσει στο σπίτι του το 1997 το περιβόητο δείπνο με τους 30 βουλευτές που πρότειναν τον Κ. Καραμανλή για την αρχηγία της Ν.Δ. Σήμερα ασχολείται με την επανεκλογή του γιου του Μιλτιάδη στη Β' Αθήνας, αλλά έχει αποφύγει να αναλάβει κεντρικό ρόλο. Με τον Α. Σαμαρά διατηρεί καλές σχέσεις, επαφές έχει με τον Δ. Αβραμόπουλο και τον τελευταίο καιρό άνοιξε κάποιες γέφυρες και με την Ντόρα Μπακογιάννη (στο παρελθόν οι δύο οικογένειες βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση). Σε πρώτη φάση δεν θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία. Αν όμως απειληθεί η ενότητα του κόμματος ενδεχομένως να το κάνει.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ: Εδωσε πίσω στον Καραμανλή την πρώτη θέση στο Επικρατείας και κράτησε την τελευταία τιμητική γιατί παραμένει παραταξιακός. Αισθάνθηκε ότι κατά κάποιο τρόπο τον ενέπαιξε, λέγοντας ότι θα δει τις δημοσκοπήσεις και μετά θα αποφασίσει τι θα κάνει με τον γαμπρό του Πέτρο Δούκα, τον οποίο τελικά έκοψε από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. ενώ κράτησε τους «Βατοπεδινούς» Μπασιάκο και Κοντό. Δύσκολα θα στήριζε και τον Καραμανλή πλέον, όπως και κάποιον από τους δελφίνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟ- ΓΙΑΝΝΗΣ: Είχε πρωταγωνιστήσει για την προώθηση της υποψηφιότητας Καραμανλή, αλλά είναι πολύ «τραυματισμένος» από τη δικαστική υπόθεση που είχε (παρενέβη υπέρ κατηγορουμένου) αλλά και από τις παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις που κατηγορήθηκε ότι ακολούθησε εις βάρος του πρώην συνυποψηφίου της κόρης του Ολγας στο Ρέθυμνο, Κ. Σχοινά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥ- ΦΗΣ: Ο επί πέντε χρόνια «τσάρος» της κυβέρνησης δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον Καραμανλή. Δίνει μάχη για την επανεκλογή του στην Α' Αθήνας. Δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά δεν έχει εκδηλωθεί και υπέρ άλλου δελφίνου. Εχει επιρροή στην ΟΝΝΕΔ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Στενός συνεργάτης του Καραμανλή, από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς. Πολλοί θεωρούσαν ότι θα αναλάβει ακόμη και μεταβατικό ρόλο. Σε περίπτωση συντριβής όμως, στο πρόσωπό του ενδεχομένως να αναζητήσουν τον αποδιοπομπαίο τράγο με το πρόσχημα ότι συμβούλευσε τον Καραμανλή να πάει σε πρόωρες τώρα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Εξ απορρήτων του Καραμανλή, με επιρροή στους βουλευτές. Η Ντόρα τον έχει πολιορκήσει, αλλά έχει καλές σχέσεις και με τους Αβραμόπουλο, Σαμαρά. Μετά την αποχώρηση Καραμανλή είναι λογικό ότι θα αποδυναμωθεί.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟ- ΠΟΥΛΟΣ: Εχει δηλώσει ότι θα φύγει με τον Καραμανλή. Πολλά στελέχη βάζουν στοίχημα ότι δεν θα το κάνει. Τον βλέπουν να μένει στο πλευρό της Ντόρας, με την οποία έχει ήδη συμμαχήσει, όπως υποστηρίζουν.
ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: Εκ των λοχαγών που στήριξαν τον Καραμανλή για την προεδρία. Τον έκοψε από τα ψηφοδέλτια και βρέθηκε απέναντί του. Με την Ντόρα έχει πάει ο εσωκομματικός του αντίπαλος στο Κιλκίς Κώστας Κιλτίδης, έχει σχέσεις με τον Σαμαρά, αλλά δεν έχει συμμαχήσει με κανένα.
ΘΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥ- ΛΟΣ: Ο επί πέντε χρόνια «νούμερο δύο του Μαξίμου» έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως. Δεν ήταν υπέρ της προσφυγής στις κάλπες τώρα, για να μην πληγεί η υστεροφημία του Καραμανλή.
ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥ- ΛΟΣ: Αυτόνομος, με επιρροή στην ΟΝΝΕΔ αλλά και σε άλλα στελέχη. Η Ντόρα θα τον ήθελε σύμμαχό της, έχει καλές σχέσεις μαζί της, κρατάει διαύλους όμως και με τους Αβραμόπουλο και Σαμαρά. Εκτιμά ότι από τους σημερινούς δελφίνους κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει συρρίκνωση και να δώσει την προοπτική της εξουσίας, γι' αυτό και στηρίζει Καραμανλή (τουλάχιστον μέχρι τις 4 Οκτωβρίου).
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙ- ΔΗΣ: Εκ των κουμπάρων του Καραμανλή. Κινδύνευε η επανεκλογή του, ο Καραμανλής δέχτηκε την πρόσκλησή του να φάνε συν γυναιξί και τέκνοις στο σπίτι του στην Ξυλαγανή, τον Δεκαπενταύγουστο. Με αφορμή τις καταγγελίες Βγενόπουλου για την «Aegean» έχει βγει ανοιχτά κατά της υπουργού Εξωτερικών.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΓΟΡΙΤΗΣ: Προσωπική επιλογή του Κώστα Καραμανλή για να διαδεχθεί τον Μεϊμαράκη στο κόμμα. Θεωρείται βέβαιο ότι οι αλλαγές μετά τις εκλογές θα αφορούν και τον ίδιο, είτε μείνει είτε φύγει ο Καραμανλής, γιατί ήδη επιχειρείται να του χρεώσουν την ήττα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΑΠΗΣ: Ο εξάδελφος που αποχώρησε χαρακτηρίζοντας την απόφαση Καραμανλή για τις πρόωρες «ιστορικό ατόπημα για τη χώρα και το κόμμα». Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ: Ο αντ' αυτού του Καραμανλή, που ήρθε και θα φύγει μαζί του.