Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Πολύ δύσκολη ή και αδύνατη η συνεργασία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Με την προεκλογική περίοδο να ολοκληρώνεται σε λίγα εικοσιτετράωρα, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου τοποθετήθηκαν χθες κατά διαφορετικό τρόπο στο ενδεχόμενο της μη αυτοδυναμίας, που δεν μπορεί να αποκλειστεί λόγω του υφιστάμενου εκλογικού νόμου.

Ο κ. Καραμανλής άφησε ένα μικρό παράθυρο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται ουσιαστικά να αποκλείει την προοπτική ενός «μεγάλου συνασπισμού». Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής δήλωσε: «Θεωρητικά δεν μπορεί να το αποκλείσει κανένας. Στην πράξη όμως, πέραν του ότι δεν έχουμε κουλτούρα συνεργασιών, υπάρχει τεράστια διαφορά προγραμμάτων και νοοτροπίας. Το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο». Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε εκ νέου χθες να υποστηρίξει ότι η χώρα χρειάζεται «μια σταθερή κυβέρνηση που θα σηκώσει τα μανίκια για να αλλάξει πορεία η χώρα», αναφέροντας ότι θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, αλλά αφού έχει διασφαλίσει κοινοβουλετική αυτοδυναμία.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η αντιπαράθεση μεταξύ Ρηγίλλης και Ιπποκράτους για την οικονομία, ενώ ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης κάλεσε τους ψηφοφόρους του κόμματος να αποδοκιμάσουν πρόσωπα και όχι την παράταξη.