Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Απέσυραν τελικά το προκλητικό εξώφυλλο

Πάνω στον πανικό τους, το Μαξίμου και η Ρηγίλλης δίνουν τα ρέστα τους στην πόλωση και βάζουν στο στόχαστρο τον Γιώργο Παπανδρέου, σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτύχουν αύξηση της συσπείρωσης της Ν.Δ. που συνεχίζει να είναι σε χαμηλά επίπεδα, όπως εκτιμούν τα κομματικά στελέχη, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις τέσσερις μέρες μέχρι τις κάλπες.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Καραμανλής από τη Λιβαδειά. Τον κατηγόρησε ότι «κρύβεται γιατί κρύβει». Αντιδράσεις προκάλεσε εξώφυλλο του περιοδικού της Ν.Δ. «Μετεξέλιξη», το οποίο τελικά απεσύρθη. Είχε στόχο του την απαξίωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παρουσίαζε ένα ποδήλατο με σπασμένη αλυσίδα και δίπλα τους στίχους του Καβάφη («Ηγεμών εκ Λιβύης»): «Μήτε βαθύς στις σκέψεις του ήταν, μήτε τίποτε/ ένας τυχαίος, αστείος άνθρωπος/... έμαθε πάνω κάτω σαν τους Ελληνες να φέρεται/ κ' έτρεμεν η ψυχή του μην τυχόν χαλάσει την καλούτσικην εντύπωση/...Μιλώντας με βαρβαρισμούς δεινούς την Ελληνική ...γι' αυτό και περιοριζόταν σε λίγες λέξεις/ προσέχοντας με δέος τες κλίσεις και την προφορά/ κ' έπληττεν ουκ ολίγον έχοντας/ κουβέντες στοιβαγμένες μέσα του». Την επιμέλεια του περιοδικού την έχει το στέλεχος του πολιτικού σχεδιασμού της Ν.Δ. Γιάννης Χατζής.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι ήταν ένα από τα διαφορετικά πρωτοσέλιδα που ετοιμάζονται για το κάθε τεύχος, ώστε να επιλεγεί το ένα. «Κατάπτυστο» χαρακτήρισε το εξώφυλλο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου. «Εκανε μια προσωπική επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα έλεγα μια χαζή επίθεση», δήλωσε. «Είναι προφανές ότι έχουν πέσει πάρα πολύ χαμηλά», δήλωσε.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει τον διάλογο», είπε ο Κ.Καραμανλής στη Λιβαδειά. «Δεν δέχτηκε μία δεύτερη τηλεοπτική συζήτηση», συνέχισε. «Αποφεύγει τις πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις με δημοσιογράφους. Αυτή η τελευταία πρακτική είναι πρωτάκουστη. Γιατί όμως αποφεύγει τον διάλογο; Διότι υπάρχουν ερωτήματα που δεν μπορεί να απαντήσει. Ερωτήματα καταλυτικά για την αξιοπιστία των οικονομικών του θέσεων».

Ο Κώστας Καραμανλής σήμερα μιλάει στη Θεσσαλονίκη, αύριο στη Σύρο και κλείνει την προεκλογική του εκστρατεία της Παρασκευή με δύο συγκεντρώσεις, στην Κέρκυρα (17.30) και στην Αθήνα (20.00). Αύριο θα δώσει και διαδικτυακή συνέντευξη.

Αναταράξεις

Την ίδια ώρα η ήττα προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις. Η αγωνία του σταυρού οδηγεί σε προσωπικές διαδρομές, δηλώσεις ή αφορισμούς, που περιγράφουν έναν άτακτο στρατό μπροστά στην πολύ κρίσιμη εκλογική μάχη.

* Ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης επέμενε και χθες στην άποψή του, οι ψηφοφόροι να μαυρίσουν τα στελέχη που θεωρούν ότι τους ενόχλησαν. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος τον άδειασε και τα στελέχη διχάζονται. «Οι πολίτες με τον σταυρό προτίμησης επιλέγουν θετικά και όχι αρνητικά», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

* Δεξιό ξέσπασμα κόντρα στη στρατηγική του μεσαίου χώρου είχε ο Βύρων Πολύδωρας. «Εμείς τις παραπλανητικές ετετικέτες "δεξιά", "κεντροαριστερά" με verbum του Καραμανλή του ιδρυτή τις είχαμε υπερβεί από το 1974», είπε στον City 99,5. «Τώρα έκαναν αναθέρμανση αυτής της συζήτησης, με σκοπό να θέσουν στο περιθώριο κάποιοι μυστήριοι στο περιθώριο. Αν θες και για τους μυστήριους, θα σου πω ανοιχτά, ο Λούλης και ο Ρουσόπουλος, και εγκλωβίζουν την πολιτική σκέψη της Ρηγίλλης και του Μαξίμου στο να κάνουμε τις υπογραμμίσεις προς τον μεσαίο χώρο, που δεν είναι κακό. Αλλά αυτές οι υπογραμμίσεις να μην είναι επιθετικές προς τον κορμό της κεντροδεξιάς, προς τον κορμό της Ν.Δ.».

* Για την επόμενη μέρα μίλησε ο Μάκης Γιακουμάτος. «Εμείς έχουμε άξια στελέχη πάρα πολλά», δήλωσε στο Κανάλι 1 του Πειραιά. «Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μόνον ο Βενιζέλος. Εμείς έχουμε πολλούς Βενιζέλους».

* Με τον Καρατζαφέρη, που θα είναι υποψήφιος στον νομό Ροδόπης και απειλεί την δική του εκλογή, τα έβαλε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Ηταν άστοχη η ενέργειά του», είπε. «Αποδυναμώνει τις υποψηφιότητες των χριστιανών και κυρίως τη δική μου υποψηφιότητα ή τουλάχιστον αυτό προσπαθεί και την ίδια ώρα δημιουργεί ένταση στην απέναντι πλευρά».

Διάλογο με πολίτες στο Περιστέρι είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Παραδέχθηκε λάθη και παραλείψεις, είπε ότι μπορεί η κυβέρνηση να προκάλεσε δυσαρέσκειες και πικρίες, αλλά «σε μια κρίσιμη στιγμή, όπως είναι αυτή, δεν υπάρχει περιθώριο για ψήφο διαμαρτυρίας».