Διέξοδο από τις σκανδαλώδεις υποθέσεις Μιχαλολιάκου και Χατζηεμμανουήλ οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πολιτικής θύελλας που καθηλώνει τη Ν.Δ. στην τελική ευθεία για τις κάλπες, αναζητεί απεγνωσμένα η κυβέρνηση.
Παράλληλα, ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί δεν κρύβουν τον φόβο ότι η κυβέρνηση δέχθηκε τη χαριστική βολή.
Η καταδικαστική απόφαση εις βάρος του κ. Μιχαλολιάκου, την οποία αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», προκάλεσε μούδιασμα στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης, ενώ επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι δημιουργείται μείζον θέμα ηθικής τάξης για τον πρώην υφυπουργό και την υποψηφιότητά του στην Α΄ Πειραιώς. Μέσα σε κλίμα σύγχυσης, το κυβερνητικό επιτελείο παρείχε τελικώς μισή κάλυψη στον κ. Μιχαλολιάκο προκειμένου να αποφύγει νέα εσωκομματικά προβλήματα στον Πειραιά, ενώ ο ίδιος απέδωσε την καταδικαστική απόφαση σε «ανίερο πόλεμο» που δέχεται από «συμφέροντα».
Παράλληλα, οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και οι εσωκομματικές εκρήξεις στη Ν.Δ. ματαίωσαν το μεγάλο κυβερνητικό ρουσφέτι για τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ και «μυστικοσύμβουλο» του Πρωθυπουργού, Χρ. Χατζηεμμανουήλ. Ο ίδιος ανακοίνωσε χθες ότι δεν επιθυμεί τη μετακίνησή του στη θέση του εκπροσώπου της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπό το βάρος των αντιδράσεων που υπάρχουν κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Εξετέθησαν. Η υπόθεση Μιχαλολιάκου έπεσε σαν κεραυνός στο Μαξίμου, το οποίο- όπως αναγνώριζαν συνεργάτες του κ. Καραμανλή- βγαίνει εκτεθειμένο από την καταδίκη του πρώην υφυπουργού. Και αυτό γιατί στη δικαστική απόφαση τονίζεται ότι το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ενήμερο για τις καταγγελίες που υπήρχαν εναντίον του για τα «ταξίδια της χλιδής» στη Βουλγαρία. Στη Ν.Δ. έγιναν σκέψεις ακόμη και για αποπομπή του κ. Μιχαλολιάκου από τον ψηφοδέλτιο της Α΄ Πειραιώς, αλλά ύστερα από διαβουλεύσεις και με τον ίδιο κρίθηκε σκόπιμο να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Πρώτον, γιατί ο βουλευτής δεν μπορούσε να αντικατασταθεί καθώς έχει εκπνεύσει η προθεσμία υποψηφιοτήτων και, δεύτερον, επειδή εκτιμήθηκε ότι θα άνοιγε μια νέα μεγάλη πληγή για τη Ν.Δ. στον Πειραιά, με καταστροφικά αποτελέσματα για το κόμμα στις κάλπες.
Υπό αυτές τις συνθήκες, κυβερνητικές πηγές απέφευγαν χθες να σχολιάσουν την ουσία της υπόθεσης και παρέπεμπαν στις εξηγήσεις που θα έδινε ο ίδιος ο κ. Μιχαλολιάκος. Με στόχο, εξάλλου, να μην εμφανιστεί ο πρώην υφυπουργός ότι βρίσκεται σε μετέωρη θέση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο «για πληρέστατη και μακροσκελή ανακοίνωση του κ. Μιχαλολιάκου που καλύπτει το θέμα».
«Ανίερος πόλεμος». Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγο νός της καταδικαστικής απόφασης και παρέπεμψε για απαντήσεις στον... πειραϊκό λαό και στο αποτέλεσμα των εκλογών. Με την ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι θα ασκήσει έφεση, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι όσα εμπεριέχονται στη δικαστική απόφαση αποτελούν «αστήρικτα και χωρίς διασταύρωση κουτσομπολιά»! «Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι όταν συγκρούεσαι με συμφέροντα θα δεχθείς ανίερο και ανήθικο πόλεμο. Το κείμενο, η απόφαση δεν μου έχει ακόμα κοινοποιηθεί...» είχε αναφέρει νωρίτερα με δηλώσεις του στον «City 99.5», ενώ πρόσθεσε ότι το Μαξίμου «είχε πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων» την επίμαχη επιστολή του απόστρατου ταξίαρχου Κων. Καλημερίδη για όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλγαρία.
«Τα ταξίδια που έκανα εγώ για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της χώρας ήταν από τα πλέον λιτά που είχαν γίνει ποτέ. Δέχομαι να συγκριθεί με του οποιουδήποτε υπουργού ή υφυπουργού, οποιασδήποτε κυβέρνησης. Γιατί η στάση ζωής που έχω είναι στάση απλή, απέριττη, ταπεινή, σεμνή,
Ο αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και οι εσωκομματικές εκρήξεις στη Ν.Δ.
ματαίωσαν το κυβερνητικό ρουσφέτι για τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ Χρ. Χατζηεμμανουήλ
λαϊκή. Την απάντηση θα τη δώσει και ο πειραϊκός λαός, θα τη δώσει και ο ελληνικός λαός όπως την έχει δώσει πολλές φορές», κατέληξε. Για την υπόθεση, ωστόσο, υπήρξε αιχμηρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που κρίνει ότι όσα αναφέρονται στη δικαστική απόφαση είναι ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο πολιτεύτηκε η κυβέρνηση Καραμανλή και του τρόπου «με τον οποίο ορισμένοι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης αντιλαμβάνονταν το λειτούργημά τους», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς έθεσε ζήτημα παραμονής του πρώην υφυπουργού στις λίστες της Ν.Δ.
Την πήραν πίσω. Οι κραυγές εντός και εκτός Ν.Δ. ανάγκασαν το Μαξίμου να ανακρούσει πρύμναν και να πάρει πίσω τη σκανδαλώδη μετακίνηση του προέδρου του ΟΠΑΠ Χρ. Χατζηεμμανουήλ στο ΔΝΤ, η οποία δρομολογήθηκε εν κρυπτώ στα τέλη Αυγούστου, στο παρά πέντε της προκήρυξης των εκλογών. Με επιστολή του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Χατζηεμμανουήλ ενημέρωσε χθες το πρωί ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για τη θέση, ενώ με δήλωσή του επιχείρησε να εμφανίσει ως αμέτοχο τον κ. Καραμανλή στην υπόθεση, καθώς ευχαρίστησε για το μεγάλο ρουσφέτι τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίμαχη τοποθέτηση αποτελούσε προσωπική απόφαση του υπουργού. Παράλληλα, ο κ. Χατζηεμμανουήλ προσπάθησε να αποσυνδέσει τη μετακίνησή του στο ΔΝΤ από τους προεκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου. «Μου προτάθηκε να εκπροσωπήσω τη χώρα στο ΔΝΤ σε χρόνο ανύποπτο, όταν δεν μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η αποστολή αυτή θα ξεκινούσε στο μέσον προεκλογικής περιόδου», ανέφερε στη δήλωσή του. Και αφού επιτέθηκε στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για την έντονη αντίδραση του Κινήματος, την οποία χαρακτηρίζει «μεσαιωνική», κατέληξε:
«Κάθε συνετός και εχέφρων Έλληνας αντιλαμβάνεται ότι η εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό, είτε σε πολιτικό επίπεδο είτε σε τεχνοκρατικό, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να στηρίζεται στη συναίνεση και την ομοθυμία. Όταν ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητεί ευθέως και με τέτοια οξύτητα μια επιλογή και δηλώνει διατεθειμένος να την ανατρέψει, εφόσον το μπορεί, ακόμη και αν αυτό δεν είναι σωστό για την εικόνα της χώρας, είναι φανερό ότι αυτές οι προϋποθέσεις ακυρώνονται. Για τον λόγο αυτό, δηλώνω ότι δεν θα αποδεχθώ τον ορισμό μου».