Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Οι 8 πρώτες τομές

Εχοντας ως «πυξίδα» το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει τελικώς την προσεχή Κυριακή, το επιτελείο του κ. Παπανδρέου ετοιμάζεται να προωθήσει άμεσες πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε κινήσεις που θα του επιτρέψουν να κάνει το επόμενο καθοριστικό βήμα για τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται.

Οι πρώτες εκατό μέρες αποτελούν για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ίσως το πιο κρίσιμο διάστημα - τη βάση για τη χάραξη του νέου Μοντέλου Ανάπτυξης της χώρας με ορίζοντα τετραετίας. Διάστημα που με τη νέα ηγετική ομάδα θα επιχειρήσει να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του, αφενός για την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και αφετέρου για την αλλαγή νοοτροπίας που διατρέχει το κράτος και όλους τους λειτουργούς του. Το τρίτο μεγάλο στοίχημα είναι το περιβάλλον.

Φιλόδοξο. Από τις ευρωεκλογές και μετά ο Γ. Παπανδρέου μαζί με το στενό επιτελείο του ανέλαβαν να συμπληρώσουν και την... τελευταία λέξη στο Νέο Μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, εστιάζοντας σε τρεις τομείς (Κράτος, Οικονομία, Πράσινη Ανάπτυξη) και προσδιορίζοντας τον χρόνο των άμεσων, των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων αλλαγών.

Στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι οι προγραμματικές δηλώσεις να «κουμπώσουν» με την κατάθεση των πέντε νομοσχεδίων και από την αρχή του 2010 να αρχίσουν να αποδίδουν αποτελέσματα προς όφελος των Ελλήνων πολιτών οι δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος.

«Οι μεγάλες αλλαγές προϋποθέτουν κοινωνική συνοχή και την ενεργοποίηση όλων των πολιτών προς έναν κοινό στόχο», είναι η φράση που επαναλαμβάνουν στην Ιπποκράτους, είτε αναφέρονται στην ανάγκη ισχυρής αυτοδυναμίας είτε στην προεπιλογή των πολιτικών που θα κληθούν να προωθηθούν από θέσεις ευθύνης στο νέο υπουργικό συμβούλιο και στους δημόσιους οργανισμούς.

ΚΡΑΤΟΣ
Σύγχρονη διακυβέρνηση και διαφάνεια

Σχεδιάζουν τρεις άμεσες κινήσεις στη δομή, τη λειτουργία και τη «νοοτροπία» του κράτους. Η πρώτη κίνηση αφορά το νέο Μοντέλο Διακυβέρνησης και τον αποτελεσματικό έλεγχο του κυβερνητικού έργου. Ισχυρό Μέγαρο Μαξίμου που θα δίνει τη γενική κατεύθυνση και θα συντονίζει το έργο του μικρότερου (σε αριθμό υπουργών) υπουργικού συμβουλίου και θα έχει ως βασική «μηχανή» στο όχημα των αλλαγών μια ομάδα στελεχών και εμπειρογνωμόνων. Η δεύτερη κίνηση αφορά τον Ελεγχο των Δημοσίων Οικονομικών. Επιδιώκεται η σύνδεση της χρηματοδότησης με συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα. Η τρίτη κίνηση είναι οι θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στη Δικαιοσύνη. Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο προωθείται ένα σύστημα με βάση το γερμανικό, με συνδυασμό μονοεδρικών και πολυεδρικών περιφερειών, λίστας και σταυρού. Στόχος είναι η εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης και η ενδυνάμωση των δημοκρατικών λειτουργιών στα κόμματα. Για παράδειγμα προβλέπονται προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων στο κάθε κόμμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eνίσχυση των εισοδημάτων

Το πρώτο βήμα παραπέμπει σε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τον πληθωρισμό, μιας και η Ιπποκράτους εκτιμά ότι μόνο με την τόνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών θα μπουν τα θεμέλια για το Εθνικό Σχέδιο Ανάτασης. Το δεύτερο βήμα είναι το πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Τρίτο και βασικό βήμα το νέο φορολογικό σύστημα προκειμένου να ενισχυθούν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.