Το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε στην πορεία προς την κάλπη μέσω συνεντεύξεων τύπου να παρουσιάζει τις θέσεις του για μια σειρά μεγάλων θεμάτων, όπως είναι αυτά της οικονομίας, της παιδείας, της αγροτικής πολιτικής, των εργασιακών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αλέκος Καλύβης με αντικείμενο την κρίση της απασχόλησης, την ανεργία και την επισφάλεια στις εργασιακές σχέσεις. Κωδικοποιημένα οι προτάσεις που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:
• Την υιοθέτηση ενός εκτεταμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την κατασκευή κοινωνικών υποδομών το οποίο μπορεί να δημιουργήσει τουλάχιστον 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.
• Την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης για τα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την οποία η χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
• Την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου σχεδίου με στόχο τον οικολογικό μετασχηματισμό του συνόλου της οικονομίας. Αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε τομείς της λεγόμενης πράσινης οικονομίας.
“Μαϊμού” το κοινωνικό κράτος
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ παίρνοντας αφορμή από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ έκανε για σκληρή πραγματικότητα για την οποία ελάχιστα θα μιλήσουν οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου. “Ελάχιστα θα μιλήσουν για τους 350.000 προσωρινά απασχολούμενους, για τους 270.000 εργαζόμενους με μερική απασχόληση, για τους 30.000 που εργάζονται με καθεστώς δανεισμού και τις 70.000 εργαζόμενους που εργάζονται υπό καθεστώς εργολαβίας, για τα 30.000 νέα στην πλειοψηφία τους παιδιά που δέχτηκαν υποσχέσεις διορισμού που μετατράπηκαν σε μια θέση ανασφάλιστης εργασίας ή σε προγράμματα stage, για τους 270.000 μισθωτούς που εργάζονται με μπλοκάκι παρά το γεγονός ότι πίσω από αυτήν την εργασιακή σχέση, για τους 600.000 και πλέον ανασφάλιστους εργαζόμενους”.
Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε και τα στοιχεία για τους μακροχρόνια άνεργους οι οποίοι παίρνουν επίδομα 454 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 54% του μικτού μηνιαίου μισθού του ανειδίκευτου μισθωτού. “Με βάση τα επίσημα στοιχεία, αυτοί οι οποίοι επιδοτήθηκαν σε ηλικία 45-60 ετών το 2008 ήταν μόνο 851. Αν το πρόβλημα είναι ότι στους 851 υπήρξαν και κάποιοι οι οποίοι ήταν «μαϊμού», δεν έπρεπε να επιδοτηθούν, ας κάτσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να τα βρουν αυτά”, είπε. Και πρόσθεσε: “Υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι που έχουν πραγματική ανάγκη και δεν επιδοτούνται. «Μαϊμού» είναι το κοινωνικό κράτος που έχουμε σήμερα. Κι όχι οι περιπτώσεις που μπορεί να είναι μετρημένες στα δάχτυλα και οι οποίες πρέπει να εντοπιστούν βεβαίως. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κοινωνική προστασία”.