Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

To ΠΑΣΟΚ «μοιράζει ακάλυπτες υποσχέσεις» δηλώνει ο Κώστας Καραμανλής

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ ότι «μοιράζει ακάλυπτες υποσχέσεις», οι οποίες αν εφαρμόζονταν θα οδηγούσαν θα κόστιζαν πάνω από 10 δισ. ευρώ, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τις Βρυξέλλες, όπου μίλησε σε Έλληνες της διασποράς λίγο πριν μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ υπονοεί πως θα καταφύγει σε δανεισμό, αποσιωπώντας, ωστόσο τους κινδύνους που θα έφερνε η διόγκωση του χρέους. «Σε αυτές τις εκλογές, η επιλογή είναι ανάμεσα στην αλήθεια και το λαϊκισμό, στην υπευθυνότητα και στην ανευθυνότητα, στο πραγματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και σε εξωπραγματικές υποσχέσεις. Η ΝΔ είναι η παράταξη των υπεύθυνων επιλογών» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «θέλουμε ένα σταθερό κράτος με ευρωπαϊκή συμπεριφορά», καθώς και μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας τους. «Θέλουμε μια σύνθετη ονομασία που να ισχύει έναντι όλων», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα Σκόπια στους ευρωατλαντικούς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Χαράξαμε μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή. Από τη γραμμή αυτή δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω», δήλωσε.

«Πλήρης συμμόρφωση-πλήρης ένταξη» είναι η πολιτική της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δήλωσε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε την υποχρέωσή της Τουρκίας να συμβάλει σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών.

«Το τείχος της βίας που διχοτομεί την Κυπριακή Δημοκρατία, η κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, τα τετελεσμένα της εισβολής δεν τα αποδεχόμαστε», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001 για τους παράνομους μετανάστες. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν αλλάζει ούτε με προκλήσεις, ούτε με απειλές».

Καταλήγοντας, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε μια «σημαντική εκκρεμότητα», όπως τη χαρακτήρισε, η οποία αφορά «στο χρέος μας προς τον Ελληνισμό της διασποράς. Είναι υποχρέωσή μας να σας δώσουμε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στις εθνικές εκλογές από τον τόπο της κατοικίας σας», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η ΝΔ έφερε το ζήτημα της ομογενειακής ψήφου στο Κοινοβούλιο.

Ο Κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «ενώ επί της αρχής δήλωναν σύμφωνοι, τελικά υποχώρησαν. Δεσμεύομαι ότι τη μάχη αυτή, δεν θα την εγκαταλείψω. Θα συνεχίσω την προσπάθεια μέχρις ότου να γίνει πραγματικότητα το δίκαιο αίτημά σας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους Έλληνες της διασποράς να ψηφίσουν στις 4 Οκτωβρίου στην Ελλάδα και να πάρουν ενεργή θέση.