Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Αμφισβητείται ο κ. Κ. Καραμανλής

Παρόντες μεν, αλλά ψυχικά απόντες στον προεκλογικό αγώνα είναι η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών, υποψηφίων βουλευτών και στελεχών, που αμφισβητεί πλέον ευθέως τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή . Ολοι αναμένουν το μοιραίο, την ήττα της 4ης Οκτωβρίου, για να μιλήσουν δημόσια, λίγο προτού η ΝΔ- όπως προβλέπεται- εισέλθει σε ένα μακρύ τούνελ αμφισβήτησης. Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη φοβούνται και μεταφέρουν απ΄ όλη την επικράτεια μηνύματα εκλογικής κατάρρευσης ιστορικών διαστάσεων και δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται ότι ο κ. Καραμανλής, την ημέρα ίδρυσης της ΝΔ, θα καταγράψει αρνητικό ρεκόρ, που ενδέχεται να είναι μικρότερο και από το 35,86% του 1981 επί Γεωργίου Ράλλη.

Το κυβερνών κόμμα τις τελευταίες ημέρες παρομοιάζεται με «κινούμενη άμμο» και πολλοί φοβούνται ότι η μετεκλογική κρίση είναι πρωτίστως πολιτική. Η επόμενη ημέρα θα αναδείξει μια δομική και υπαρξιακή κρίση για τη ΝΔ, που θα επιφέρει πολλαπλές αντιδράσεις. Το σοβαρό ενδεχόμενο ο κ. Καραμανλής να απομυθοποιηθεί ως αρχηγός προβάλλει ως ένα ιδιαίτερα απειλητικό σενάριο. Η απομάκρυνση της εξουσίας για τη ΝΔ, η μη έμπνευση της βάσης από τη σημερινή ηγεσία, η έλλειψη πολιτικού οράματος για το μέλλον και η κόπωση μιας 12ετούς προεδρίας ενισχύουν τα διαλυτικά φαινόμενα.

Το βλέμμα των περισσοτέρων είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα των εκλογών και κυρίως στη «μετακαραμανλική εποχή». Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος επίγονος, δηλαδή ή η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ή οι υπουργοί Υγείας και Πολιτισμού, οι κκ. Δ.Αβραμόπουλος και Αντ.Σαμαράς αντιστοίχως, θα καταφέρει να συγκολλήσει το γυαλί που έσπασε στη ΝΔ και θα δώσουν προοπτική και πολιτικό μέλλον στην κεντροδεξιά παράταξη, που προβλέπεται ότι θα βιώσει μια μακρά περίοδο συγκρούσεων.

«Η παράταξη την επομένη των εκλογών θα τρώει τις σάρκες της» έλεγε με απογοήτευση έμπειρο στέλεχος της ΝΔ που διαπιστώνει το τελευταίο διάστημα τις κινήσεις από τα αντίπαλα εσωκομματικά στρατόπεδα που ερίζουν για τον προσεταιρισμό διαφόρων στελεχών. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι αν η ΝΔ ηττηθεί στις εκλογές, όπως αναμένεται, πολλοί θα κατηγορήσουν τον Πρωθυπουργό για σειρά επιλογών του. Το ζητούμενο για τον κ. Καραμανλή είναι να χάσει τις εκλογές με τη μικρότερη δυνατή διαφορά, ώστε να μην αμφισβητηθεί στη συνέχεια από τους επίδοξους δελφίνους και να επιδιώξει την επαναβεβαίωσή του από ένα έκτακτο συνέδριο.

Τ ο σενάριο περί εκτάκτου συνεδρίου το διακινούσε προ ημερών η ομάδα των σκληροπυρηνικών στελεχών του «καραμανλικού πυρήνα» πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης, αλλά ακυρώνεται από τις εξελίξεις και την εικόνα διάλυσης της ΝΔ. Υπό αυτές τις συνθήκες πολλοί στοιχηματίζουν ότι το θέμα της ηγεσίας θα τεθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό το βράδυ των εκλογών και στην πλειονότητά τους τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού αναζητούν ήδη πολιτική στέγη και βρίσκονται σε συνεννοήσεις, άλλοι με την ομάδα της κυρίας Μπακογιάννη, άλλοι με την ομάδα του κ. Αβραμόπουλου και άλλοι με το περιβάλλον του κ. Σαμαρά.

Οι δελφίνοι ανοίγουν βηματισμό και λαμβάνουν μηνύματα από κομματικά μέλη και στελέχη και ο καθένας οργανώνει τη στρατηγική του την επόμενη ημέρα των εκλογών, για να μη βρεθούν απροετοίμαστοι στο ενδεχόμενο αποχώρησης του κ. Καραμανλή από την ηγεσία της ΝΔ. Μάλιστα, πολλά στελέχη που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της κυρίας Μπακογιάννη έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις και προσεγγίζουν άλλα κομματικά στελέχη, όπως μέλη ΚΕ και νομαρχιακών επιτροπών, ενώ έχουν γίνει κρούσεις και σε βουλευτές της «καραμανλικής» πτέρυγας.

Στη ΝΔ έχουν αρχίσει να νιώθουν την όλο και πιο ισχυρή επιρροή των στελεχών που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της κυρίας Μπακογιάννη και, όπως αποκάλυψε και «Το Βήμα» την περασμένη Τρίτη, αμήχανα στελέχη του «καραμανλικού» συστήματος διαπιστώνουν την... επιστροφή στα κομματικά δρώμενα ανθρώπων που είχαν κομβικό ρόλο στη ΝΔ, την εποχή που πρόεδρός της ήταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης.

Σ τα γραφεία της ΝΔ στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου (στην Ομόνοια), όπου και στεγάζεται η πλειονότητα των γραμματειών του κόμματος, ενεργοποιήθηκαν πιο έντονα σε αυτές τις εκλογές και ανέλαβαν ειδικούς ρόλους εν όψει των βουλευτικών εκλογών στους τομείς Οργανωτικού, Συνδικαλισμού και Αυτοδιοίκησης. Οι «καραμανλικοί» είδαν να εμφανίζονται ξαφνικά στο προσκήνιο ο κ. Κυρ.Στεφανάκος (πρώην ΓΓ υπουργείου και υπεύθυνος του τομέα Ημέρας Εκλογών παλαιότερα), ο κ. Κυρ. Γριβέας (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΕ Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας), οι κκ. Θ.Μπεχράκης (πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων) και Διον.Μπεχράκης (πρόεδρος ΟΛΠ), ο κ. Αντ. Σγαρδέλης (σύμβουλος του κ. Καραμανλή που κατοικοεδρεύει στο Μέγαρο Σταθάτου και γενικός διευθυντής της ΝΔ την περίοδο προεδρίας της ΝΔ από τον κ. Μητσοτάκη). Σε αυτές τις εκλογές ο κ. Σγαρδέλης θα έχει την ευθύνη της Θεσσαλονίκης, όπου «παιχνίδι» για την κυρία Μπακογιάννη κάνει το μέλος της ΚΕ της ΝΔ κ. Λ. Φάκας με την πολύτιμη στήριξη του άλλοτε «καραμανλικού» κ. Ι. Τουσιάκη.

Ο κ. Αβραμόπουλος στηρίζεται σε ένα σημαντικό δίκτυο στελεχών ανά την επικράτεια, που κινείται στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε στελέχη της ΝΔ με θέσεις ευθύνης σε νοσοκομεία. Η μάχη της Α΄ Αθηνών μεταξύ του κ. Αβραμόπουλου και της κυρίας Μπακογιάννη θα επηρεάσει ψυχολογικά και την κούρσα της διαδοχής. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς (του επιτέθηκε με σφοδρότητα χθες ο υφυπουργός Απασχόλησης κ. Γ. Κοντογιάννης ανήκει στην «ομάδα» της κυρίας Μπακογιάννη- για τη διοικητική μετακίνηση του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στη Μεσσηνία από την Ηλεία), που έχει διευρύνει αρκετά τον αριθμό των συνομιλητών του, εργάζεται για δυναμική επανεκλογή του και «στεγάζει πολιτικά» όλο και περισσότερα «καραμανλικά» στελέχη. Ενδεικτικό της στήριξης που έχει από ένα σημαντικό τμήμα της ομάδας των «καραμανλικών» είναι η στενή σχέση που έχει με πολλά «καραμανλικά» στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη που έχουν κεντρική θέση στη Νομαρχιακή Επιτροπή και τους οποίους συνάντησε στη ΔΕΘ.

Δηλώσεις «λοχαγών» για την επόμενη ημέρα
Προειδοποιητικά μηνύματα έστειλε χθες ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, ζητώντας μια απάντηση από τον Πρωθυπουργό για τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Μιλώντας σε πολιτικούς του φίλους και ψηφοφόρους χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη έδειξε ότι έχει ανοικτούς λογαριασμούς και πικραμένος δήλωσε ότι δεν περίμενε πως έπειτα από 35 χρόνια στην παράταξη, δεν θα είχε θέση στα «καθαρά ψηφοδέλτια» του κ. Καραμανλή. Ο κ. Τσιτουρίδης, αν και με χαμηλούς τόνους, μίλησε για συνολική μεθόδευση, πολλά ερωτήματα, αλλά και για ηθική δύο ή τριών ταχυτήτων και ετεροχρονισμένες επιλεκτικές ευαισθησίες. Ξεκαθαρίζοντας ότι στηρίζει ΝΔ επιτέθηκε εκ νέου στους «συμβούλους αγνώστου διαμονής που ζημίωσαν πολλές φορές την παράταξη».

Δικαιωμένος από τις εξελίξεις δήλωσε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5, όπου παραδέχθηκε ότι γίνονται κινήσεις στο παρασκήνιο για τη διαδοχή του Πρωθυπουργού, αλλά επέμεινε πως πρέπει να παραμείνει επικεφαλής της ΝΔ ο κ. Καραμανλής.

«Βαρομετρικό χαμηλό» στο Μαξίμου
Εμφύλιος για την ήττα προβλέπεται στη ΝΔ και ενδεικτικές είναι οι πληροφορίες για «ψυχρό κλίμα» και «βαρομετρικό χαμηλό» στις σχέσεις των συνεργατών του Πρωθυπουργού.

Το κλίμα των τελευταίων ημερών και οι διαρροές περί «πράσινης παρένθεσης» σε συνδυασμό με τα σενάρια ότι η ΝΔ θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή πυροδότησαν ένταση στο Μαξίμου.

Συνεργάτες του κ. Καραμανλή διαφώνησαν για την εκλογική στρατηγική και την προεκλογική εκστρατεία αλλά και τις αρμοδιότητες μεταξύ τους.

Μάλιστα χθες κυκλοφόρησαν φήμες ότι λογομάχησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος, αλλά και οι δύο το διέψευσαν.

Πάντως στη ΝΔ επικρατεί αναστάτωση και μεγάλη γκρίνια για τη στρατηγική που ακολουθείται και αρκετοί προειδοποιούν ότι έρχεται ιστορική ήττα για το κυβερνών κόμμα, αφού αυτή τη στιγμή με τις εκλογές ασχολούνται άπειρα άτομα και οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» δεν αξιοποιήθηκαν.

Ακόμη και το πρώτο τηλεοπτικό σποτ δεν μετέδιδε ένα θετικό μήνυμα, ενώ η Ρηγίλλης έχει υποκύψει στον πειρασμό και τις τελευταίες ημέρες θα επενδύσει στην αρνητική διαφήμιση για να αποδομήσει το ΠαΣοΚ και τον πρόεδρό του κ. Γ. Παπανδρέου.