Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Προς συμφωνία για την τηλεμαχία των έξι πολιτικών αρχηγών

Κοντά σε συμφωνία για το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών φαίνεται πως βρίσκονται κόμματα και δημοσιογράφοι, μετά τις προτάσεις των κομμάτων για τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας. Την τελική τους απόφαση αναμένεται να λάβουν το βράδυ οι δημοσιογράφοι.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις περιλαμβάνουν να δοθεί το δικαίωμα στους δημοσιογράφους για διευκρινιστική ερώτηση διάρκειας 30 δευτερολέπτων στους πολιτικούς αρχηγούς.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα συναντηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι δημοσιογράφοι για να συζητήσουν τη νέα βελτιωμένη πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι επτά δημοσιογράφοι που έχουν κληθεί να λάβουν μέρος, διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής της τηλεμαχίας, εκτιμώντας ότι ο ρόλος τους είναι περιττός.

Στο ντιμπέιτ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι δημοσιογράφοι: Μαρία Χούκλη (ΕΡΤ), Παύλος Τσίμας (Mega), Νίκος Ευαγγελάτος (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Αιμίλιος Λιάτσος (Star), Ανδρέας Κωνσταντάτος (Alter) και Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ).

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε συμφωνία για την τηλεμαχία της 22ας Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Ευάγγελου Αντώναρου, τα δύο κόμματα συμφώνησαν το ντιμπέιτ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών να γίνει στις 8 το βράδυ και να διαρκέσει 75 λεπτά.

Συντονίστρια θα είναι η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη από την ΕΡΤ.

Η σειρά των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η εξής: Οικονομία- Ανάπτυξη, Κοινωνικά θέματα - Παιδεία, Κράτος - Δημόσια Διοίκηση, Περιβάλλον-Υποδομές, Εξωτερική πολιτική.

Ο χρόνος τοποθέτησης του κάθε αρχηγού είναι: Τρία λεπτά για κάθε πρωτολογία, τρία λεπτά για κάθε δευτερολογία και ένα λεπτό για κάθε τριτολογία.

Το ντιμπέιτ ολοκληρώνεται με τρίλεπτες γενικές τοποθετήσεις των δύο αρχηγών.

Οι θέσεις των κομμάτων

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τις δύο τηλεμαχίες, αλλά και τις ενστάσεις των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «οι ενστάσεις αυτές είναι βάσιμες».

«Η συζήτηση για τα ντιμπέϊτς πρέπει να σταματήσει άμεσα και να μείνουμε στην ουσία της πολιτικής και όχι της διαδικασίας. Να προχωρήσουμε στα δύο ντιμπέιτς, όπως έχουμε συμφωνήσει για να μπορέσουν οι πολίτες να ακούσουν τους πολιτικούς αρχηγούς και να κρίνουν» τόνισε.

Στο θέμα αναφέρθηκε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας για «άσχημο παιχνίδι με κακούς κανόνες». Η ίδια τόνισε ότι το ΚΚΕ «πάει με το ζόρι» και διευκρίνισε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται μόνο για την τηλεαναμέτρηση των δύο αρχηγών.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι είναι απαράδεχτο να θεωρούν τον εαυτό τους πρωταγωνιστή, να αναπαραγάγουν τα κους-κους των τηλεοπτικών παραθύρων.

«Δεν εκπροσωπούν την κοινή γνώμη, είναι εν τούτοις υποχρεωμένοι από την κοινή γνώμη να στριμώξουν τους εκπροσώπους των κομμάτων, ώστε να πάρουν θέση σε συγκεκριμένα θέματα» κατέληξε.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται: «Για άλλη μια φορά υπογραμμίζουμε την ανάγκη διεξαγωγής του ντιμπέιτ ανάμεσα στους έξι πολιτικούς αρχηγούς για λόγους πλουραλισμού και δημοκρατίας. Η ανάγκη βελτίωσής του δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την ματαίωσή του, γεγονός που θα συνιστούσε πλήγμα στον ισότιμο δημοκρατικό διάλογο αλλά και επιστροφή σε ένα στενά δικομματικό πλαίσιο».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να ελέγξουν τα «φοβικά τους σύνδρομα» απέναντι στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να φοβούνται τον δημοσιογραφικό έλεγχο.

«Ο λόγος που θέλουν και ένα δεύτερο ντιμπέιτ αμέσως μετά το πρώτο, είναι για να 'κουκουλώσουν' τα συμπεράσματα του ντιμπέιτ που θα έχει προηγηθεί» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ο ίδιος τόνισε ότι επιθυμεί δύο ερωτήσεις εφ' όλης της ύλης από κάθε δημοσιογράφο και πρόσθεσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα λάβει μέρος στο ντιμπέιτ, εάν δεν αλλάξουν οι όροι και συμπλήρωσε ότι εάν τελικά πάει θα πάει για να το καταγγείλει.