Σε επικοινωνιακή διελκυστίνδα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί η διεξαγωγή των τηλεοπτικών ντιμπέιτ εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Η πραγματοποίησή τους αναμένεται να κριθεί στη νέα συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα σήμερα στη Βουλή, έπειτα από χθεσινοβραδινή πρόσκληση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ευ. Αντώναρου.
Η Ν.Δ., διά στόματος και του ίδιου του πρωθυπουργού, απάντησε χθες σε αυστηρούς τόνους στο πλαίσιο διεξαγωγής των δύο ντιμπέιτ (ένα μεταξύ των έξι πολιτικών αρχηγών και ένα μεταξύ Καραμανλή - Παπανδρέου) που έθεσε με επιστολή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για τάση υπαναχώρησης από την τηλεοπτική μονομαχία. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία αποδέχθηκε τις ημερομηνίες που ζήτησε η Ιπποκράτους, δηλαδή την 21η Σεπτεμβρίου για το ντιμπέιτ των έξι και την 22α Σεπτεμβρίου για τη μονομαχία των δύο, προκειμένου να μη δώσει άλλοθι για τη μη συμμετοχή του κ. Παπανδρέου.
Παρά τη σύγκλιση για τον χρόνο διεξαγωγής των ντιμπέιτ, η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων παραμένει, καθώς το ΠΑΣΟΚ ζήτησε και στα δύο ντιμπέιτ τη συμμετοχή κοινού, το οποίο θα μπορεί να θέτει ερωτήσεις, αρνείται την πρόταση Αντώναρου για σύντμηση του χρόνου των απαντήσεων, ενώ δεν θεωρεί επαρκή τη δυνατότητα υποβολής μιας - δύο ερωτήσεων από κάθε πολιτικό αρχηγό σε κάποιον άλλο. Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου προτείνει, για τη μονομαχία των δύο, ελεύθερο διάλογο μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου με την παρουσία μόνον ενός δημοσιογράφου σε ρόλο συντονιστή, με τους δύο αρχηγούς να στέκονται όρθιοι σε μία συζήτηση διάρκειας 60 - 90 λεπτών, με την κυβέρνηση να ανταπαντά ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει μόνον ένας συντονιστής.
Από την πλευρά της Ν.Δ. εκφραζόταν χθες η εκτίμηση πως «με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται δημοσκοπικά, ο κ. Παπανδρέου δεν θέλει να ρισκάρει και, συνεπώς, φλερτάρει με την ιδέα μη διεξαγωγής του ντιμπέιτ». Επέμεναν, δε, ότι πρόθεση του κ. Καραμανλή είναι να διεξαχθεί η αναμέτρηση, καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν πως η αντιπαράθεση των δύο αρχηγών μπορεί να μεταβάλει σημαντικά τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς. Προς τούτο, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και οι Ευ. Αντώναρος και Γ. Κουμουτσάκος έκαναν λόγο, σε πρώτη φάση, μόνον για εκβιαστικά διλήμματα εκ μέρους της Ιπποκράτους.
«Είναι τουλάχιστον αλαζονικό να ορίζει μόνος (σ. σ. ο Γ. Παπανδρέου) τις ημερομηνίες, αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να τροποποιήσω το πρόγραμμά μου για να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να ακούσουν, να κρίνουν, να αποφασίσουν. Οφείλει, όμως, και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να σταματήσει την έγερση ανατρεπτικών προϋποθέσεων. Ο διάλογος πρέπει να γίνει», υπογράμμισε από τις Σέρρες ο πρωθυπουργός. «Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να δυναμιτίσει την απευθείας συζήτηση», σημείωσε ο κ. Αντώναρος, κατηγορώντας τα στελέχη της Ιπποκράτους ότι «κρύπτονται, γιατί δεν έχουν επιχειρήματα, φοβούνται τη σύγκριση και δεν μπορούν να πείσουν τους πολίτες».
Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε και το ΚΚΕ, το οποίο σημειώνει πως «αυτά τα κόλπα δημιουργούν πολλά ερωτήματα και οδηγούν στη σκέψη ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ ανάμεσα στα έξι κόμματα». Την πρόθεσή του να συμμετέχει στο ντιμπέιτ, παρ' ότι δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις που κατέθεσε, εκφράζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι καμιά πολιτική δύναμη δεν θα τορπιλίσει τη διεξαγωγή του», καταλήγει η ανακοίνωση.